Na hlavný obsah

Šéf Smeru Fico sa chystá kontrolovať voľby. Podľa lídra Demokratov Hegera jeho výroky motivuje strach z väzenia

V RTVS hovorili aj o korupcii a úradníckej vláde.

Šéf Smeru Fico sa chystá kontrolovať voľby. Podľa lídra Demokratov Hegera jeho výroky motivuje strach z väzenia
Expremiéri Robert Fico a Eduard Heger Foto: RTVS

Na prvých sto dní úradníckej vlády Ľudovíta Ódora majú expremiéri Eduard Heger (Demokrati) a Robert Fico (Smer-SD) diametrálne odlišný pohľad. Obaja boli hosťami diskusnej relácie RTVS O 5 minút 12, v ktorej hovorili aj o korupcii a blížiacich sa voľbách.

Expremiér a líder Demokratov Eduard Heger poukázal na to, že pôsobenie úradníckej vlády sa blíži ku koncu a za dverami sú parlamentné voľby. Heger zdôraznil, že Ódorov kabinet nadväzuje na pôsobenie predošlej vlády, na ktorej čele stál on sám. „Nadväzujú na všetky tie reformy, ktoré sme urobili,“ vyjadril sa.

Záznam diskusnej relácie RTVS O 5 minút 12:

Šéfa Demokratov však mrzí, že úradnícka vláda prišla o ministra vnútra, čo označil za nepriaznivý znak pred voľbami. Táto téma je podľa neho spolitizovaná a zdôraznil, že za to môže aj Robert Fico. „V priestore je veľmi veľa mylných informácií, veľa klamstiev,“ vyjadril sa.

Podľa Fica sa Ódor chystá vládnuť ďalej

Bývalý premiér a šéf strany Smer-SD tvrdí, že vláda povereného premiéra Ódora plní úlohu, v rámci ktorej vytvára priestor na kriminalizáciu opozície. „Musím povedať, že je to vláda, ktorá sa pripravuje na ďalšie vládnutie,“ doplnil. Fico si myslí, že sa to dá vyvodiť napríklad z výroku prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá povedala, že automaticky nepoverí víťaza volieb zostavením vlády. „Pri týchto ľuďoch sa musíme obávať všetkého,“ skonštatoval líder Smeru.

V tejto súvislosti Fico poznamenal, že jeho strana sa chystá skontrolovať zápisnice z volebných miestností a má v úmysle overiť výsledky parlamentných volieb, ktoré sa uskutočnia v závere septembra. „Večer okolo jedenástej hodiny 30. septembra budeme mať na centrále všetky tie tisíce zápisníc z každej jednej volebnej miestnosti a budeme môcť na sto percent skontrolovať výsledok, ktorý vyjde niekedy nadránom zo štatistického úradu,“ vysvetlil šéf Smeru. „Netreba sa báť toho, že by došlo k falšovaniu,“ odkázal.

Heger si myslí, že z toho, čo hovorí Fico, sa dá vyčítať strach z väzenia. Vo Ficových nominantoch sa podľa Hegera ozýva svedomie a začínajú vypovedať, pričom „dvadsaťdva sa už priznalo, a dokonca sú už aj odsúdení, a hovoria o závažnej korupčnej činnosti“. Heger si myslí, že ak Fico ponúka sociálne istoty, ide o istoty pre jeho vlastných ľudí.

„V roku 2018 som odišiel z pozície predsedu vlády, je to už päť rokov, a mám taký pocit, že opäť je na lavici obžalovaných Smer-SD a nie tí, ktorí tu posledné tri roky vládli,“ reagoval líder Smeru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko