Na hlavný obsah

Šéfa nájomných žoldnierov Prigožina pochovali v Petrohrade

Posledná rozlúčka bola súkromná.

Šéfa nájomných žoldnierov Prigožina pochovali v Petrohrade
Portrét šéfa vagnerovcov Jevgenija Prigožina. Foto: ČTK/AP

Vodcu ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina pochovali na predmestí Petrohradu, posledná rozlúčka bola súkromná. Na Telegrame to v utorok (29. 8.) oznámila Prigožinova tlačová služba.

Ďalšie informácie neposkytla, no z jej vyhlásenia vyplýva, že hrob sa nachádza na Porochovskom cintoríne. Pohrebu chýbali vojenské pocty, všimli si niektoré médiá. Prigožin, ktorý sa v Petrohrade narodil, podľa ruských úradov zomrel minulý týždeň pri páde lietadla v Tverskej oblasti.

„Rozlúčka s Jevgenijom Viktorovičom sa odohrala v uzavretom formáte. Tí, ktorí sa chcú rozlúčiť, môžu navštíviť Porochovský cintorín,“ píše sa vo vyhlásení tlačovej služby.

Podľa ruskej agentúry RIA Novosti si príbuzní želali, aby sa pohrebu zúčastnili iba oni a Prigožinovi najbližší priatelia. Šéfa vagnerovcov pochovali vedľa svojho otca, uvádza nezávislá stanica Dožď.

Podľa nej a investigatívneho portálu Agentstvo poslednej rozlúčke chýbali vojenské pocty, ktoré zvyčajne patria hrdinom Ruska, aj napriek tomu, že Prigožin kedysi toto vyznamenanie dostal. Hrdinov Ruska spravidla pochovávajú na federálnom vojenskom cintoríne – s čestným sprievodom, vlajkou, kapelou či čestnou salvou, priblížil Dožď.

„Bolo tam 20 až 30 ľudí. Len blízki a príbuzní. Všetci boli v civile, vojakov som nevidel,“ opísal Agentstvu nemenovaný pracovník správy cintorína.

Portál Shot medzitým zverejnil snímky, ktoré podľa neho zachytávajú Prigožinov hrob. Súdiac podľa týchto fotografií tam zanechali hárok papiera s úryvkom básne Josifa Brodského so slovami „Mŕtvy alebo živý?“ opísal web Meduza.

Na palube lietadla boli aj ďalší vagnerovci

Prigožinov pohreb sprevádzali tajnosti a špekulácie. Niektoré ruské médiá sa domnievali, že by ho mohli pochovať na Serafimovskom cintoríne v Petrohrade, kde úrady o deň skôr okrem iného inštalovali bezpečnostné rámy.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok novinárom povedal, že ruský prezident Vladimir Putin sa na pohrebe nezúčastní.

Podľa ruskojazyčného webu stanice BBC v utorok medzitým na Severnom cintoríne v Petrohrade pochovali šéfa logistiky Wagnerovej skupiny Valerija Čekova. Ten zahynul spoločne so svojím šéfom. Stroj sa zrútil presne dva mesiace po tom, čo Prigožin viedol neúspešnú vzburu proti ruskému armádnemu veleniu.

Pád stroja neprežil nikto z desiatich ľudí na palube. Podľa predchádzajúcich informácií boli na zozname cestujúcich aj Prigožinova pravá ruka Dmitrij Utkin a štyria muži, ktorí zrejme tiež patrili medzi vagnerovcov, napísala už skôr BBC.

Na rozdiel od Utkina alebo Čekova sa však ich mená neobjavujú na medzinárodných sankčných zoznamoch, nepovažujú ich teda za vysokopostavené postavy v zoskupení. Zvyšnú trojicu na palube lietadla tvorila posádka – dvaja piloti a letuška.

Príčina nešťastia nie je doteraz známa, Peskov však minulý týždeň ako „absolútnu lož“ odmietol podozrenie Západu, že Prigožina zabili na príkaz Kremľa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet