Na hlavný obsah

Šíria sa špekulácie o Prigožinovi. Vašich veliteľov cynicky zavraždili, odkazujú žoldnierom Rusi, ktorí bojujú za Ukrajinu

Za pád by mohla byť zodpovedná aj Moskva, tá to popiera.

Šíria sa špekulácie o Prigožinovi. Vašich veliteľov cynicky zavraždili, odkazujú žoldnierom Rusi, ktorí bojujú za Ukrajinu
To či bol Prigožin na palube havarovaného lietadla, nikto oficiálne nepotvrdil. Foto: RTVS

Otázka či Jevgenij Prigožin bol alebo nebol na palube lietadla, ktoré sa zrútilo v Tverskej oblasti, ostáva už druhý deň nezodpovedaná. Stále sa šíria aj špekulácie, že zodpovedná za pád lietadla je Moskva. Kremeľ akúkoľvek účasť na havárii stroja oficiálne poprel.

Rusi, ktorí bojujú na strane Ukrajiny, využili podozrenia, že za haváriou lietadla Jevgenija Prigožina stojí Moskva, na presviedčanie vagnerovcov, aby sa pridali k obrane Ukrajiny.

„Naliehame na česť a vernosť bojovníkov z Vagnerovej skupiny. Je evidentné, že Vašich veliteľov včera cynicky zavraždili na príkaz z najvplyvnejších kruhov Ruskej federácie. Máte možnosť pridať sa na stranu ruského ministerstva obrany, alebo pomôcť zastaviť tento mlynček na mäso,“ prehovoril k žoldnierom veliteľ ruských dobrovoľníkov na Ukrajine Denis Kapustin.

Vývoju okolo údajnej smrti šéfa Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina sa v reportáži venoval redaktor RTVS Boris Novotňák:

Prigožinova smrť môže vagnerovcov silno zasiahnuť

Britské ministerstvo obrany zdôraznilo, že smrť Jevgenija Prigožina bude ťažkou ranou pre vedenie Vagnerovej žoldnierskej skupiny. Strata bude podľa ministerstva o to väčšia, že na palube havarovaného lietadla bol údajne aj veliteľ Prigožinových žoldnierov Dmitrij Utkin a šéf logistiky Valerij Čekalov.

„Pád Prigožina by mal na Vagnerovu skupinu takmer isto hlboko destabilizujúci vplyv. Jeho osobné vlastnosti ako hyperaktivita, výnimočná trúfalosť, zápal pri dosahovaní výsledkov a extrémna brutalita sú pre vagnerovcov typické a je nepravdepodobné, že by tie vlastnosti mal akýkoľvek jeho nástupca,“ napísalo v správe britské ministerstvo obrany.

Podľa vyjadrenia bieloruského lídra Alexandra Lukašenka ostávajú vagnerovci v Bielorusku. Pre médiá potvrdil, že sa v krajine nachádza približne 10-tisíc žoldnierov. Podporil aj vyjadrenie Kremľa a odmietol prepojenie Moskvy s haváriou lietadla.

„O leteckom nešťastí a tragickej smrti pasažierov vrátane Jevgenija Prigožina sa veľa špekuluje. Západ vyjadril rôzne špekulácie, ktoré však považujem za lož. Pri objasňovaní tejto problematiky treba vychádzať výlučne z faktov,“ uviedol Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

Ruskí vyšetrovatelia pracujú s viacerými scenármi vrátane chyby pilota, technickými problémami a vonkajšími vplyvmi. Iným smerom sa však uberajú podozrenia americkej tajnej služby. Tá tvrdí, že za pádom lietadla môže byť bomba na palube. Či sa v lietadle naozaj nachádzal aj samotný Jevgenij Prigožin však doteraz nikto oficiálne nepotvrdil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet