Na hlavný obsah

Slovákov stále ubúda, zomiera viac ľudí, než sa narodí. Nepomohla ani zahraničná migrácia

Údaje zverejnil Štatistický úrad SR.

Slovákov stále ubúda, zomiera viac ľudí, než sa narodí. Nepomohla ani zahraničná migrácia
Ilustračný obrázok. Foto: Unsplash

Slovensko v tomto roku zaznamenalo ďalší pokles počtu obyvateľov. Viac ľudí zomrelo, ako sa narodilo, a tento rozdiel sa nepodarilo v plnej miere vyrovnať príchodom migrantov. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes (31.8.) zverejnil Štatistický úrad SR.

V druhom štvrťroku tohto roka dosiahol prirodzený úbytok obyvateľstva na Slovensku 417 osôb. Zahraničnou migráciou získala krajina v tomto období len 164 obyvateľov. Na konci júna malo Slovensko takmer 5,43 milióna obyvateľov.

Počet obyvateľov Slovenska klesal už v predchádzajúcich dvoch rokoch. Hlavným dôvodom bol prirodzený úbytok obyvateľstva. Demografický vývoj ovplyvnila epidémia choroby covid-19, ktorá v krajine vypukla v roku 2020 a počas ktorej sa výrazne zvýšil počet úmrtí.

Ešte pred vypuknutím epidémie koronavírusu slovenskí štatistici varovali pred starnutím populácie. Priemerný vek na Slovensku už v roku 2015 prekročil hranicu 40 rokov. Tento vývoj súvisel s tým, že početná populácia povojnového baby boomu začala dosahovať dôchodkový vek a že pôrodnosť v krajine výrazne klesla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko