Na hlavný obsah

Slovenka obvinená z terorizmu zostáva vo väzbe, rozhodol o tom Najvyšší súd

Vyhovel sťažnosti prokurátora.

Slovenka obvinená z terorizmu zostáva vo väzbe, rozhodol o tom Najvyšší súd
Na snímke budova Najvyššieho súdu (NS) SR na Panónskej ceste v Bratislave. Foto: TASR

Slovenka Renáta D., ktorá čelí obvineniu z terorizmu, zostáva vo väzbe. V utorok (22. 8.) o tom rozhodol Najvyšší súd (NS) SR, keď vyhovel sťažnosti prokurátora. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) pôvodne rozhodol o prepustení obvinenej z väzby. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

„Senát 2T NS na dnešnom neverejnom zasadnutí zrušil sťažnosťou prokurátora napadnuté uznesenie ŠTS o prepustení obvinenej Renáty D. z väzby na slobodu a sám vo veci rozhodol o ponechaní obvinenej vo väzbe po podaní obžaloby,“ priblížila hovorkyňa. Dodala, že NS väzbu obvinenej nenahradil ani inými miernejšími prostriedkami.

Renátu D. obvinili pre obzvlášť závažné zločiny založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, vojnového bezprávia a prečin ohrozovania mravnej výchovy mládeže. Na Slovensko ju spolu s deťmi dopravili na základe repatriácie slovenských občanov. Tú zabezpečuje ministerstvo zahraničných vecí.

Ako sa konštatuje v prvom uznesení o väzbe, obvinená sa pravdepodobne na prelome rokov 2014 a 2015 dostala na územie Sýrie s cieľom pripojiť sa k manželovi lekárovi už ako bojovníkovi teroristickej organizácie Islamský štát (ISIS). Urobila to aj napriek tomu, že deti vystavila nebezpečenstvu v tom čase prebiehajúcej sýrskej občianskej vojny a svojvôli vlády teroristickej skupiny Islamský štát.

Počas pôsobenia na rôznych miestach v Sýrii mala spolu s manželom vychovávať obe deti v duchu ideológie radikálneho islamu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko