Na hlavný obsah

Slovenskej ekonomike sa darí, jej rast je najstabilnejší v Európskej únii

Ekonomika vzrástla o desatiny percent.

Slovenskej ekonomike sa darí, jej rast je najstabilnejší v Európskej únii
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: RTVS

Slovenskej ekonomike sa v druhom štvrťroku darilo najviac z krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Z dlhodobého hľadiska je rast slovenského hrubého domáceho produktu (HDP) najstabilnejší v celej EÚ a jeho dynamika je takmer konštantná. Upozornil na to Inštitút finančnej politiky (IFP) ministerstva financií v najnovšom monitore aktuálneho ekonomického vývoja.

Slovenská ekonomika vzrástla v druhom štvrťroku medzikvartálne o 0,4 % a oproti rovnakému obdobiu vlaňajška o 1,3 %. V medziročnom porovnaní to bolo najviac v regióne V4.

„Ekonomický rast je však na Slovensku stabilný aj z dlhodobého hľadiska. Za posledných 10 rokov, s výnimkou pandémie, dokonca najstabilnejší v EÚ. To je na malú otvorenú ekonomiku netypické. Dynamika HDP je takmer konštantná a samotný výkon bol za desať rokov v rámci členov EÚ len priemerný,“ priblížil IFP.

V treťom kvartáli sa situácia zhorší

Ekonomika eurozóny v druhom kvartáli podľa inštitútu pozitívne prekvapila medzikvartálnym rastom o 0,3 %. Za rýchlejším tempom bol najmä silný výkon Írska a Francúzska.

Viaceré indikátory však naznačujú, že výsledok v treťom kvartáli bude menej pozitívny. „Index nákupných manažérov posledné tri mesiace zostáva v pásme recesie a objem nových objednávok z domova aj zahraničia klesá, čo poukazuje na zhoršujúcu sa situáciu v ekonomike,“ vysvetlil IFP.

Vyvážame najmä autá

Ekonómovia rezortu financií tiež upozornili, že po ruskej agresii na Ukrajinu sa exporty SR do Ruska výrazne utlmili. Vyčíslili, že rok od invázie hodnota slovenského vývozu klesla o 64 % oproti roku pred začiatkom agresie, čo predstavuje takmer 1 miliardu eur.

„Slovenským exportérom sa však podarilo nájsť iné odbytištia, prevažne Turecko a krajiny arabského polostrova, ktoré vykompenzovali stratu ruského trhu,“ konštatovali.

Hlavným vývozným artiklom do arabských krajín boli automobily. Pri vývoze do Turecka tvoria jeho podstatnú časť aj stroje a zariadenia, elektrické a počítačové prístroje, kovovýroba, či výrobky z gumy a plastov.

Inštitút však zároveň konštatoval, že pre slabú dostupnosť dát nevieme povedať, či sú dané tovary určené najmä pre potreby lokálnych ekonomík, prípadne do akej miery putujú ďalej do Ruska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika