Na hlavný obsah

Slovnaft chce predĺženie výnimky z protiruských sankcií, týka sa vývozu výrobkov z ruskej ropy

Výnimka zo sankcií sa končí v decembri.

Slovnaft chce predĺženie výnimky z protiruských sankcií, týka sa vývozu výrobkov z ruskej ropy
Ilustračná snímka tankovania. Foto: RTVS

Slovnaft chce požiadať Európsku úniu o predĺženie výnimky z protiruských sankcií. Končí sa v decembri a rafinérii umožňuje dodávať do Českej republiky výrobky z ruskej ropy. Podľa Slovnaftu by predĺženie výnimky stabilizovalo v strednej Európe najmä trh s naftou, na ktorej dovoz je tento región odkázaný.

Už celé mesiace slovenská rafinéria testuje ropu z Blízkeho Východu, Afriky a ďalších krajín sveta. „Došli sme na technologickú hranicu, kedy 30 percent vieme alternatívnej, 70 percent ruskej ropy. V budúcom roku máme nachystané investície, ktoré nám tie technológie pomôžu upraviť tak, aby sme mohli viac alternatívnej ropy spracovávať a potom zásobovať Čechy. Do toho času by tá výnimka veľmi pomohla trhu strednej Európy,“ vysvetlil hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

„Pokiaľ si Maďarsko a Slovensko nedohodnú ďalšiu výnimku od sankcií proti Rusku, potom im v tom Česká republika nebude brániť. Česká republika nerobí rozdiely medzi dodávateľmi. Náš jediný záujem je, aby sme mali dostatok pohonných látok pre našich občanov za slušnú cenu,“ uviedol zvláštny splnomocnenec pre energetickú bezpečnosť českého rezortu zahraničných vecí Václav Bartuška.

Analytik vysvetľlil, že Slovnaft je ešte od čias Československa spojený s Českou republikou produktovodom. Je to potrubie, cez ktoré tečú produkty z ropy, najmä nafta na český trh. V prípade, že Európska komisia predĺženie výnimky pre Slovnaft neschváli, bude Česká republika nakupovať ropné produkty najmä z Nemecka. Cestnou alebo železničnou dopravou.

„Preprava produktovodom je ekologickejšia, lacnejšia a bezpečnejšia oproti železničnej alebo cestnej preprave,“ vysvetlil analytik energie-portal.sk Radovan Potočár.

Český trh s pohonnými látkami

Zvláštny splnomocnenec pre energetickú bezpečnosť českého ministerstva zahraničných vecí sa nedostatku pohonných látok na českom trhu neobáva. „Podiel dodávok Slovnaftu na český trh dlhodobo klesá. A Česká republika je schopná si ropné produkty zaobstarať aj inde. V tomto smere ide o starosť, ktorú majú Maďari a Slováci spoločne, ale nie je to český problém,“ dodal Václav Bartuška.

„Z českého pohľadu by bolo ekonomicky najlepším, a zároveň aj ekologickým riešením, predĺženie výnimky, ktoré by umožňovalo zásobovanie Česka Slovnaftom,“ dodal analytik Potočár.

Dodal, produkty z ruskej ropy sa do Európskej únie aj tak dostávajú. A to z Indie, ktorá sa po uvalení embarga na Rusko stala najväčším spracovateľom ruskej ropy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika