Na hlavný obsah

Sóji, kukurici, zemiakom aj iným plodinám sa na Slovensku darilo. Tohtoročná úroda zrejme prekoná očakávania

Dobrú úrodu predpovedá Štatistický úrad SR.

Sóji, kukurici, zemiakom aj iným plodinám sa na Slovensku darilo. Tohtoročná úroda zrejme prekoná očakávania
Ilustračný obrázok - žatva jačmeňa pri Strečne. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Tohtoročná úroda hustosiatych obilnín na Slovensku by mala byť ešte vyššia ako napovedali prvé očakávania z júna tohto roka. Podľa druhého odhadu úrody, ktorý Štatistický úrad SR zrealizoval k 15. augustu, keď už bola pozbieraná väčšina obilnín vrátane repky, by poľnohospodári mali oproti minulému roku zozbierať o 469-tisíc ton hustosiatych obilnín viac a dosiahnuť celkovú úrodu takmer 3,2 milióna ton.

Pod jej dvojciferný medziročný nárast presahujúci 17 percent sa podpísali najmä významne vyššie výnosy z hektára s objemom 5,7 tony, ktoré sú nad priemerom minulého roka a súčasne aj posledných piatich rokov.

Z ostatných plodín sa vyššia úroda predpokladá aj pri sóji, kukurici, zemiakoch a cukrovej repe. Slnečnica by mala podľa štatistikov dosiahnuť objem podobný vlaňajšiemu. Iba produkcia hrachu sa očakáva nižšia. Odhad úrody slnečnice, kukurice a repy Štatistický úrad SR spresní v septembrových odhadoch.

Dariť sa má aj pšenici a jačmeňu

Hektárové výnosy nad úrovňou päťročných priemerov očakávajú poľnohospodári najmä pri pšenici a jačmeni. Tie sú dlhodobo najpestovanejšími hustosiatymi obilninami na Slovensku a aj v tomto roku tvorili až 95 percent plôch osiatych hustosiatymi obilninami.

Druhý odhad úrody zvýšil o 6,7 percent júnové predpoklady hektárového výnosu pri pšenici, ktorá by tak dosiahnutým priemerným výnosom na úrovni 6 ton z hektára mala presiahnuť päťročný priemer o 18 percent.

Dvojciferný nárast hektárových výnosov nad päťročným priemerom sa očakáva aj pri jačmeni s odhadovaným priemerným výnosom 5,4 tony z hektára a tritikale s 3,9 tony z hektára.

Celková úroda pšenice, ktorá tvorí až tri štvrtiny plôch hustosiatych obilnín, by mala v tomto roku dosiahnuť takmer 2,5 milióna ton. To je takmer o 20 percent viac ako vlani. Nárast odhadovanej produkcie o 400-tisíc ton, pri medziročnom miernom poklese osiatych plôch, je ovplyvnený predovšetkým zvýšením hektárového výnosu oproti minulému roku o jednu tonu z hektára.

Augustové spresnenie nepatrne zvýšilo úrodu jačmeňa, ktorú poľnohospodári očakávajú v celkovom objeme 608,4 tisíca ton. To je o 9,3 percent viac než vlani. Bude to dôsledok medziročne mierne väčšej osiatej plochy, ale tiež najmä vyšších výnosov z hektára. Vyššia úroda sa očakáva aj pri tritikale a raži. Produkcia ovsa by mala byť približne na úrovni minulého roka, teda 24,2 tisíca ton.

Dobre je na tom kukurica a zemiaky, nedarí sa hrachu

Produkcia druhej najpestovanejšej plodiny, kukurice na zrno, by mala aj napriek medziročnému zníženiu osevnej plochy o pätinu vzrásť o viac ako 50 percent a dosiahnuť celkový objem 1,04 milióna ton.

„Je to dôsledok priemerného hektárového výnosu na úrovni 7,4 tony, čo je o 71 percent viac ako v minulom roku, ktorý bol výrazne poznačený suchom. Očakávané hektárové výnosy sa tak dotiahnu na hodnotu päťročného priemeru,“ uviedol riaditeľ odboru štatistiky poľnohospodárstva Štatistického úradu SR Peter Danko.

Pestovateľské plochy zemiakov sú svojou výmerou v aktuálnom roku podobné vlaňajšku. Medziročne sa však očakáva výrazný nárast hektárových výnosov, a to o takmer štvrtinu na 27,5 tony z hektára. Tohtoročná úroda zemiakov by tak mala byť v medziročnom porovnaní vyššia o 24,5 percenta a dosiahnuť celkový objem 120,9 tisíca ton.

Výmera hrachu siateho je oproti minulému roku väčšia o 25,1 percenta. Očakávané nižšie výnosy z hektára, ktoré sú aktuálne 16 percent pod úrovňou päťročných priemerov, sa ale premietnu do medziročného poklesu celkovej produkcie o 8,5 percenta. Úroda hrachu by sa mala znížiť na 32,4 tisíca ton.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko