Na hlavný obsah

Šokujúci objav austrálskych lekárov: Žene z mozgu vyoperovali niekoľkocentimetrového živého parazita

Do tela sa jej mohol dostať v jedle.

Austrálski lekári vyoperovali živú hlístu dlhú osem centimetrov z mozgu ženy, ktorá trpela depresiami a výpadkami pamäti. Po konzultácii s odborníkmi zistili, že ide o druh Ophidascaris robertsi a tento parazit zvyčajne napáda pytóny. Výskyt u človeka zistili prvýkrát na svete, informoval spravodajský server The Guardian.

Pacientkou bola 64-ročná žena z Nového Južného Walesu. Prvýkrát ju hospitalizovali na začiatku roka 2021 po tom, ako ju tri týždne trápili bolesti brucha a hnačky. Po týchto príznakoch sa pridal suchý kašeľ, horúčka a nočné potenie. Do roku 2022 pribudla tiež amnézia a depresia.

Nezvyčajnému nálezu austrálskych chirurgov sa venovala redaktorka RTVS Viktória Bellová:

Vtedy ju lekári z miestnej nemocnice poslali do Canberry, kde magnetická rezonancia mozgu zistila anomáliu vyžadujúcu chirurgický zákrok. Neurochirurgovia však rozhodne nečakali, že onou abnormalitou bude stále ešte sa krútiaci červ.

Pacientka žije v oblasti blízko jazera, ktorú obývajú pytóny kobercové. Hoci s hadmi nikdy neprišla priamo do styku, často chodila k jazeru zbierať rastliny na varenie vrátane tzv. novozélandského špenátu.

Lekári a vedci usudzujú, že sa larva parazita mohla dostať v truse pytóna na rastliny, a do tela pacientky tak prenikla priamo po kontakte s rastlinami, alebo po ich požití.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet