Na hlavný obsah

Teploty na Slovensku sa šplhajú na vrchol, potom prudko klesnú. Lekár varuje pred teplotným šokom

Výkyvy počasia sú veľkou záťažou na organizmus.

Teploty na Slovensku sa šplhajú na vrchol, potom prudko klesnú. Lekár varuje pred teplotným šokom
Čaká nás slnečné a teplé počasie. (Ilustračná fotografia) Foto: Unsplash

Po horúčavách nás podľa meteorológov čaká ochladenie. Malo by prísť už na budúci týždeň. Ešte zajtrajší deň (26.8.) však bude tropický. Teplota sa môže vyšplhať aj nad 36 stupňov Celzia.

Slnko, dusno, horúčavy. Posledné dni je každé schladenie úľavou. Ľudia vyhľadávajú kúpaliská, mestské fontány a zapínajú klimatizáciu. Meteorológovia vydávajú výstrahy, najvyššie teploty prídu v nedeľu (27.8.).

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Andrea Šeligová:

„Tam očakávame teploty 31 až 36 stupňov, na severe lokálne okolo 29 stupňov, ale je možné, že na juhu to bude o čosi vyššie, čiže viac než tých 36 stupňov. Platia výstrahy prvého až druhého stupňa, bude vydaná výstraha aj prvého stupňa ohľadne prehánok či búrok,“ upozornila Jana Čerbová, meteorologička SHMÚ.

„Veľmi vysoká vonkajšia teplota a samozrejme klimatizované priestory, ktoré sú vychladené na 17 – 20 stupňov vytvoria enormný tlak na organizmus a kardiovaskulárny systém nie len pacienta, ale aj bežného občana,“ skonštatoval Marián Šóth, prezident Asociácie súkromných lekárov SR

Teploty budúci týždeň klesnú

Úľavu od horúčav prinesie náhle ochladenie začiatkom nasledujúceho týždňa. Zvýši sa oblačnosť a budú aj búrky. „Tie ďalšie dni, to znamená v utorok a v stredu, už pocítime na severe ochladenie,“ povedala meteorologička Čerbová s tým, že ochladiť sa môže aj o 10 stupňov.

Takéto výkyvy počasia sú veľkou záťažou na organizmus. Výraznejšie vplývajú na meteosenzitívnych ľudí. Zmena sa môže prejaviť bolesťou kĺbov, ospalosťou, nevoľnosťou či bolesťami hlavy.

„Keď sa zmenia klimatické podmienky tak, že o desať stupňov klesne teplota, tak automaticky to vnímame ako veľký teplotný šok, ktorý vníma nie len kardiovaskulárny systém, ale celý cievny systém toho človeka, a preto to môže byť enormne nebezpečné,“ priblížil Marián Šóth.

Posledné prázdninové dni tak budú v chladnejšom duchu. Lekári odporúčajú prečkať náhlu zmenu doma a postupne si zvyknúť, kým sa počasie ustáli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko