Na hlavný obsah

Úradnícka vláda už pracuje na novom rozpočte: Odborníci chcú nasledujúcej vláde pripraviť „ťahák“

Úradnícka vláda stojí aj pred popisom garantovaných cien elektriny.

Úradnícka vláda už pracuje na novom rozpočte: Odborníci chcú nasledujúcej vláde pripraviť „ťahák“
Premiér Ľudovít Ódor. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Úradnícka vláda Ľudovíta Ódora už pracuje na budúcoročnom rozpočte. Verejnosti ho predstaví v polovici septembra. Poverený premiér zopakoval, že verejné financie nie sú v najlepšom stave. Opatrenia na ich zlepšenie z dielne odborníkov zrejme väčšina politických strán po voľbách odmietne.

Úradnícka vláda je bez dôvery a preto musí zostaviť vyrovnaný rozpočet. Odborníci chcú nasledujúcej vláde pripraviť „ťahák“, ako rozumne ozdraviť verejné financie.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Barbora Bodáková:

„To, čo vie vláda urobiť v prvých dvoch rokoch, je v posledných dvoch rokoch už veľmi ťažké, lebo prebieha kampaň. Takže aj vzhľadom na to pravdepodobne pre ten budúci rok navrhneme takú najväčšiu konsolidáciu,“ vysvetlil Ódor.

Okrem vyrovnaného rozpočtu chce úradnícka vláda pripraviť aj reálne opatrenia, ako šetriť v budúcnosti. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť hovorí, že v najbližších rokoch treba ušetriť, prípadne vybrať dve a pol miliardy eur navyše. Ak sa bude naša ekonomika vyvíjať dobre, podľa analytika dokážeme takto ozdraviť verejné financie, a to bez zásadného ohrozenia sociálnych výhod.

Politici reagujú

„Museli by sme ale určite zoškrtať niektoré položky, napríklad príliš štedrú energetickú pomoc, zvážiť zmiernenie niektorých takých tých sociálnych opatrení, ktoré sú veľmi nákladné, ako mimoriadne zvyšovanie dôchodkov a podobne,“ vyjadril sa ekonóm prognostického ústavu SAV Vladimír Baláž. V predvolebnom súboji však viacerí politici odmietajú rady vlády odborníkov.

„Zákon o výdavkových limitoch, ten presne hovorí, že koľko máte konsolidovať ročne. V priemere by to malo byť pol %, toto je zákonná norma, ktorú určite budeme dodržiavať ale budeme dbať o to, aby tí najzraniteľnejší, ktorí to najviac potrebujú dostali pomoc,“ povedal líder Demokratov Eduard Heger.

Šéf SaS Richard Sulík sa vyjadril, že jeho strana bude prihliadať na návrhy odborníkov, „ak teda SaSka bude vo vláde“. Líder SNS Andrej Danko označil Ódorov rozpočet za „bezvýznamný kúsok papiera, ktorým sa nikto normálny, kto príde vládnuť nebude zaoberať“.

„Ak budeme vo vláde, pôjdeme svojou vlastnou cestou a znova opakujem, tempo konsolidácie verejných financií nebude vyššie ako 0.5% ročne,“ vyjadril sa šéf Smeru Robert Fico.

Úradnícka vláda stojí aj pred popisom garantovaných cien elektriny. Ľudovít Ódor pripúšťa, že si za energie od budúceho roka priplatíme, no nie likvidačne. Dohodu so slovenskými elektrárňami by chceli odborníci predstaviť ešte pred voľbami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika