Na hlavný obsah

V africkom Gabone majú kvôli voľbám zákaz vychádzania. Pozastavili im aj prístup na internet

Vláda chce obmedziť násilie a šírenie falošných informácií.

V africkom Gabone majú kvôli voľbám zákaz vychádzania. Pozastavili im aj prístup na internet
Ilustračná snímka - Socha v Gabone. Foto: Unsplash

Gabonská vláda v sobotu (26.8.) oznámila, že zaviedla zákaz nočného vychádzania a pozastavila prístup na internet.

Opatrenia prichádzajú v čase, keď sa v tejto stredoafrickej republike zatvárajú volebné miestnosti pre sobotňajšie prezidentské a parlamentné voľby, informuje tlačová agentúra AFP.

Zákaz vychádzania od 19.00 do 06.00 h bude zavedený od nedele 27. augusta. Povedal to vo verejnoprávnej televízii minister komunikácií Rodrigue Mboumba Bissawou.

Podľa jeho slov má dané opatrenie za cieľ „čeliť šíreniu výziev na násilie a falošným informáciám“. Dodal, že prístup na internet je pozastavený až do odvolania.

V krajine vládne jedna rodina desiatky rokov

Vo voľbách sa súčasný gabonský prezident Ali Bongo Ondimba, potomok rodiny, ktorá v Gabone vládne už 55 rokov, snažil zvíťaziť nad novou zjednotenou opozíciou.

Bongo a jeho hlavný súper Albert Ondo Ossa viedli súboj, v ktorom sa predstavilo 14 kandidátov. Gabon je štát bohatý na ropu. Voľby však v tejto stredoafrickej krajine podľa opozície poznačil organizačný „chaos“.

Súčasný 64-ročný prezident nastúpil do úradu v roku 2009. Vtedy nahradil vo funkcii hlavy štátu svojho otca, ktorý zomrel po viac ako 41 rokoch pri moci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet