Na hlavný obsah

V Lotyšsku posilnia ochranu hranice s Bieloruskom, pomôže aj armáda

Pohraničná stráž za posledných 24 hodín zaznamenala 96 pokusov o nelegálne prekročenie hranice.

V Lotyšsku posilnia ochranu hranice s Bieloruskom, pomôže aj armáda
Plot na litovských hraniciach. Foto: RTVS

Lotyšská ministerka obrany Inára Murnieceová nariadila armáde, aby pomohla pohraničníkom so zabezpečením hraníc s Bieloruskom.

Urobila tak po tom, čo pohraničná stráž zaznamenala 96 pokusov o nelegálne prekročenie hranice za posledných 24 hodín a požiadala o pomoc ozbrojené sily a políciu. Hraničná stráž tiež povolala z dovolenky do služby svojich pracovníkov, napísala agentúra Reuters.

Lotyšská pohraničná stráž vo svojom vyhlásení uviedla, že má informácie o možnom náraste „hybridných hrozieb“. Bieloruské úrady sa podľa nej čoraz viac podieľajú na organizovaní toku migrantov pokúšajúcich sa prekročiť hranice nelegálnym spôsobom.

Lotyšsko sa podobne ako Poľsko a Litva v poslednom čase čoraz viac obáva o bezpečnostnú situáciu na hraniciach s Bieloruskom. Krajiny preto posilňujú ich ochranu.

Varšava minulý týždeň oznámila, že rozmiestni na hranici s východoeurópskym spojencom Ruska asi 10-tisíc vojakov. Poľsko tak chce odradiť „agresora“ od prípadného útoku, povedal rozhlasovej stanici Poľské Rádio minister obrany Mariusz Blaszczak.

Tisícky pokusov o nelegálny vstup do krajiny

Varšava tieto kroky podľa vyhlásenia poľských predstaviteľov robí v súvislosti s nárastom migrácie a tiež prítomnosťou ruských žoldnierov z Vagnerovej skupiny v Bielorusku.

Poľsko, Lotyšsko a Litva sa v roku 2021 stali dejiskom migračnej krízy, keď sa pokúšalo z Bieloruska na ich územie dostať mnoho migrantov okrem iného z Blízkeho východu alebo Afriky, odkiaľ utekajú pred chudobou či ozbrojenými konfliktmi.

Varšava a Európska únia vtedy obvinili autoritársky režim bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka, že migrantov využil ako hybridnú zbraň v odplate za sankcie EÚ uvalené na Minsk pre porušovanie ľudských práv a potláčanie opozície.

Tento rok lotyšské bezpečnostné zložky zabránili zhruba 5 800 pokusom o nelegálny vstup do krajiny. Dvesto deväťdesiatimdvom ľuďom úrady udelili z humanitárnych dôvodov azyl, napísala verejnoprávna rozhlasová a televízna stanica LSM.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet