Na hlavný obsah

V najmodernejšom plaveckom komplexe v Košiciach si verejnosť bude môcť zaplávať už o dva roky

S výstavbou pomôže finančne aj štát.

V najmodernejšom plaveckom komplexe v Košiciach si verejnosť bude môcť zaplávať už o dva roky
Mestská krytá plaváreň v Košiciach potrebuje najmä opravu strechy a strojovne. Foto: RTVS

Olympijské centrum plaveckých športov v Košiciach dostane od štátu osem miliónov eur. Najmodernejší plavecký komplex na Slovensku začínajú stavať. Hotový by mohol byť o dva roky.

Mestská krytá plaváreň v Košiciach potrebuje najmä opravu strechy a strojovne. V takomto stave ju mesto pred tromi rokmi odkúpilo od mestskej časti Staré Mesto. Medzitým už magistrát zastrešil vonkajší vodnopólový bazén.

„Toto je druhá etapa. Tou treťou by malo byť prepojenie kúpaliska s týmto komplexom. Štvrtou by mala byť vytúžená toboganová veža, o ktorej tu dlho rozprávame. Piatou etapou je parkovací dom,“ vysvetlil primátor Košíc Jaroslav Polaček.

Nový plavecký komplex bude dejiskom domácich a medzinárodných súťaží vo vodnom póle, klasickom či synchronizovanom plávaní.

„Rozšírime aktuálny 50-metrový bazén, ktorý ma osem dráh na desaťdráhový bazén, ktorý bude spĺňať medzinárodne kritéria FINA. Následne dôjde ku rekonštrukcii tribúny, ktorá je tu za mnou, s počtom miest na sedenie 590,“ priblížil ekonomický riaditeľ spoločnosti Tepelné hospodárstvo (TEHO) Košice Štefan Ferencz.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Nikoleta Ferková:

Polovicu zaplatí košický magistrát

Olympijské centrum postaví vranovská spoločnosť, ktorá spomedzi troch záujemcov uspela vo verejnej súťaži. Celý projekt si vyžiada viac ako 16,5 milióna eur. Polovicu zaplatí košický magistrát v spolupráci so svojou dcérskou spoločnosťou TEHO z vlastných zdrojov. Osem miliónov prisľúbilo ministerstvo školstva.

„Vyhodnotili sme to ako dobre pripravený projekt, to je bod číslo jedna. A bod číslo dva, keďže v rámci fondu na podporu športu boli tieto zdroje, tak bolo už iba posúdenie, či je okrem toho, že to je dobre pripravený projekt, aj cashflow. A ten tam bol,“ vysvetlil minister školstva Daniel Bútora.

Rekonštrukciu plavárne na olympijské centrum vítajú najmä vodnopólisti. „Trénovali sme na 33-metrovom bazéne, ale áno, pri momentálnych zmenách pravidiel aj v našom športe potrebujeme už ten bazén širší. Čiže nám to pomôže, to rozšírenie na desať dráh,“ uviedol viceprezident Slovenskej plaveckej federácie pre vodné pólo Štefan Šmihuľa.

Ak všetko pôjde hladko, verejnosť by si v Národnom olympijskom centre plaveckých športov mohla zaplávať už o dva roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny