Na hlavný obsah

V noci vzdušným útokom čelila Ukrajina aj Rusko. Z Kyjeva hlásia dve obete

Rusi hlásili zostrelenie dronov.

V noci vzdušným útokom čelila Ukrajina aj Rusko. Z Kyjeva hlásia dve obete
Na snímke požiar nad ruským mestom Pskov po dronovom útoku. Foto: TASR/AP

Ruské úrady hlásili zostrelenie dronov nad Brjanskou, Orelskou, Rjazaňskou a Kalužskou oblasťou. Protivzdušná obrana odrážala nálet na základňu ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole, uviedli ruské tlačové agentúry. Náletom podľa médií súčasne čelila aj ukrajinská metropola Kyjev a Odesa na juhu krajiny.

„Ruskí vojaci zostrelili prostriedky protivzdušnej obrany tri ukrajinské bezpilotné lietadlá nad Brjanskou oblasťou a ešte jeden dron nad Orlovskou oblasťou,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany podľa agentúry Interfax. Neskôr gubernátor Orlovskej oblasti zvýšil počet zostrelených dronov na dva. A vojaci ohlásili zničenie ďalších dronov nad Kalužskou a Rjazaňskou oblasťou.

Moskovské letiská Domodedovo a Vnukovo dočasne uzavreli, uviedla v noci na stredu (30. 8.) agentúra TASS, zatiaľ bez uvedenia príčin. Letisko sa ale v minulosti uzatváralo pri náletoch dronov na ruskú metropolu.

Terčom náletu dronov sa v noci stalo aj letisko Kresty pri Pskove na západe Ruska. Pri nálete sa podľa TASS poškodili štyri vojenské transportné lietadlá Il-76. Miestny kanál Pskovskaja gubernija pôsobiaci v sociálnej sieti telegram podľa BBC uviedol, že požiar vypukol aj na území 2. brigády síl osobitného určenia, ktoré sa nachádza vedľa letiska.

Sociálne siete podľa BBC tiež uvádzajú, že v Brjansku jeden zo zostrelených dronov dopadol na jeden z najväčších ruských podnikov na výrobu mikroelektroniky a spôsobil požiar. Ten medzičasom uhasili.

Náletom čelí aj Ukrajina. „Na prístupoch ku Kyjevu strieľa protivzdušná obrana,“ uviedol šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko podľa denníka Ukrajinska pravda a vyzval obyvateľov hlavného mesta, aby zostali v krytoch.

„Na Ukrajinu útočia drony a rakety. V Odese zahŕňali výbuchy,“ napísala agentúra Unian. Rusi podľa ukrajinského letectva vyslali na Kyjev a ďalšie mestá skupiny dronov, zatiaľ čo Odesu napadli strelami s plochou dráhou letu, vypustenými z lodí.

V Kyjeve zomreli dvaja ľudia

Najmenej dvoch mŕtvych si v noci vyžiadal ruský vzdušný útok na ukrajinské hlavné mesto Kyjev, uviedli médiá s odvolaním sa na úrady. V dôsledku pádu trosiek nepriateľských rakiet vznikli v dvoch štvrtiach požiare, napísal denník Ukrajinska pravda na svojom webe.

„Žiaľ, v dôsledku pádu trosiek do Ševčenkovskej štvrti zahynuli dvaja ľudia,“ napísal náčelník kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko v telegrame.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko dodal, že úlomky rozbitého okna porezali 24-ročnú ženu. Ranenú previezli do nemocnice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet