Na hlavný obsah

V Prešove nebudú platiť vyššie poplatky za deti v škôlke počas leta. Podľa právnika si rodičia môžu vyžiadať peniaze späť

Mesto však dôvod na vrátenie peňazí zatiaľ nevidí.

V Prešove nebudú platiť vyššie poplatky za deti v škôlke počas leta. Podľa právnika si rodičia môžu vyžiadať peniaze späť
Ilustračná snímka dieťaťa s matkou. Foto: RTVS

V Prešove sa už vyššie poplatky za deti v škôlke počas leta platiť nebudú. Prokurátor upozornil, že je to v rozpore s legislatívou. Mesto preto nariadenie zmenilo.

V máji či v júni zaplatil rodič za dieťa v škôlke za celý mesiac 29 eur. V lete ho len jeden týždeň stál o päť eur viac. Nariadenie od začiatku čelilo kritike. Rezort školstva upozornil, že rovnaké poplatky musia byť počas školského roka aj počas prázdnin. Napokon dal proti nariadeniu protest aj prokurátor.

„Výška tohto príspevku musí byť určená bez ohľadu na to, či išlo o obdobie školských prázdnin alebo obdobie školského roka,“ uviedol zástupca hovorcu Krajskej prokuratúry Prešov Michal Sovič.

Téme sa venoval redaktor RTVS Róbert Latta:

Poslanec, ktorý dal podnet na prokuratúru, to považuje za zlyhanie úradu. „Takéto všeobecne záväzné nariadenie by určite mali kontrolovať aj právnici z mestského úradu a na úrade je ich dosť,“ povedal poslanec mestského zastupiteľstva v Prešove Martin Eštočák. „Ťažko povedať, či sa tomu dalo vyhnúť. Podobné nariadenie, a neberte to ako výhovorku, ale platí aj v iných mestách,“ uviedol primátor mesta Prešov František Oľha.

Aj keď nie všetci poslanci súhlasili s prokurátorom, nariadenie zmenili. Radnica poukazuje na to, že v lete chodí do škôlok len asi šestina detí. Znamená to vyššie náklady pre mesto. „Máme obrovský dlh vo vzťahu k investíciám, vo vzťahu k ich prevádzkam,“ povedal člen komisie pre školstvo a šport mestského zastupiteľstva v Prešove Marián Damankoš.

Rodičia môžu peniaze žiadať späť

Podľa právnika si však teraz rodičia môžu žiadať späť peniaze, ktoré zaplatili navyše. „Tento nárok by bol žalovateľný na súde. V prípade, že by im ho dobrovoľne nevrátili,“ vysvetlil právnik Peter Troščák. „Kto vráti rodičom peniaze? Škôlky minuli už tieto peniaze na septembrovú prípravu,“ pýta sa člen komisie pre školstvo a šport mestského zastupiteľstva v Prešove Rudolf Dupkala.

Radnica dôvod na vrátenie peňazí zatiaľ nevidí. „Neviem úplne presne, ako sa zachováme. Zatiaľ takáto požiadavka neexistuje,“ uviedol prešovský primátor František Oľha. „Nie je momentálne právny názor, že mesto musí tieto poplatky vrátiť,“ dodal zástupca primátora mesta Prešov Peter Krajňák.

Do konca roka chce mesto zmeniť nariadenie ešte raz. Tak, aby rodičia v lete za dni, keď bude škôlka zatvorená, neplatili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny