Na hlavný obsah

V ruskom drone, ktorý zostrelili na Ukrajine, boli české súčiastky. Výrobca tvrdí, že ich do Ruska nedodáva

Do Ruska sa mohli dostať cez inú krajinu.

V ruskom drone, ktorý zostrelili na Ukrajine, boli české súčiastky. Výrobca tvrdí, že ich do Ruska nedodáva
Dron poháňal český motor. Foto: RTVS

Ruský dron, ktorý zostrelili neďaleko Bachmutu, poháňal český motor. Objavil ho ukrajinský vojak a fotky zverejnil na sociálnej sieti. Vidieť na nich označenie českej spoločnosti Model Motors. Firma sa bráni, že žiadne motory do Ruska nedodáva. Podľa jej vedenia sa mohli výrobky mohli dostať do Ruska cez Kazachstan.

Zamestnanec spoločnosti Model Motors, ktorý chcel ostať v anonymite, RTVS povedal, že do firmy prúdia v posledných dňoch výhražné maily. Spoločnosť však tento typ motorov podľa neho už najmenej rok nevyrába a stiahla ich z predaja. K záležitosti nám poskytli oficiálne, písomné stanovisko.

„Naša spoločnosť nikdy nedodávala svoje výrobky na vojenské účely. S príslušnými orgánmi sme zistili, že naše výrobky boli zneužité treťou stranou. Aktuálne sa snažíme zistiť, ako sa motory dostali do Ruska, a teda aj do týchto zbraní,“ píše vo vyhlásení firma Model Motors.

Českým súčiastkam v ruských dronoch sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Viktória Bellová:

„Aj keď sa to zdá paradoxné, k takýmto prípadom, samozrejme, dochádzalo, dochádza a bude dochádzať, pretože v mnohých prípadoch komponenty, ktoré sa používajú v zbraňových systémoch, nie sú primárne určené iba pre zbraňové systémy, ale majú takzvané duálne použitie. To znamená, ako pre civilné použitie, tak aj pre vojenské účely,“ uviedol bezpečnostný analytik Zdeněk Petráš z Univerzity obrany Brno.

Analytik dodáva, že v dnešnom globalizovanom svete sa ľahko môže stať, že aj keď firma komponent nepredáva s cieľom, aby sa stal súčasťou akejkoľvek zbrane, nakoniec sa ním môže stať. Rovnako tak spoločnosť nevie zaručiť, že sa to nebude opakovať.

„Firma, ktorá primárne produkuje tieto výrobky a dodáva ich určitému odberateľovi, na základe nejakej obchodnej zmluvy, obchodnej dohody, jednoznačne nejde toto garantovať,“ dodal Petráš.

To potvrdila aj česká bezpečnostná informačná služba, podľa ktorej sa motory do Ruska mohli dostať prostredníctvom nejakého obchodníka. Americký Washingtom Post upozornil, že zaregistrovali nárast obchodov s dronmi medzi Ruskom a Kazachstanom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet