Na hlavný obsah

Väčšina kandidátov vo voľbách má do 50 rokov. Nájdeme medzi nimi aj žeriavničku či biblistu

Najmenej je kandidátov do 30 rokov.

Väčšina kandidátov vo voľbách má do 50 rokov. Nájdeme medzi nimi aj žeriavničku či biblistu
Na ilustračnej snímke volič pri hlasovaní. Foto: RTVS

Priemerný vek kandidátov politických strán v parlamentných voľbách je v rozmedzí 41 až 58 rokov. Väčšina z kandidujúcich politických subjektov (18 z 24) má priemerný vek svojich kandidátov do 50 rokov. Informoval o tom v utorok (22. 8.) Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najviac je kandidátov vo vekovej skupine od 41 do 50 rokov. Tvoria takmer tretinu zo všetkých registrovaných kandidátov (32,7 percenta). Druhou najpočetnejšou skupinou sú kandidáti vo veku od 51 do 60 rokov (23,2 percenta). Najmenej je kandidátov vo veku do 30 rokov, tvoria iba niečo málo cez sedem percent zo všetkých.

Pozrite si grafy vekovej štruktúry registrovaných kandidátov vo voľbách 2023:

Najčastejším zamestnaním medzi kandidátmi do parlamentu je podľa ŠÚ SR podnikateľ/podnikateľka. Toto zamestnanie uviedlo až 198 kandidátov. Druhým najčastejšie používaným zamestnaním bolo dôchodkyňa/dôchodca. Prihlásilo sa k nemu 153 kandidátov naprieč všetkými kandidujúcimi politickými subjektami.

Ďalej nasledovali starostovia/starostky/primátori (143), manažéri (133), poslanci parlamentu (133), živnostníci (121), riaditeľky/riaditelia (119), ale aj právnici/právničky (61) či lekári (49). Silné zastúpenie ŠÚ SR konštatuje aj pri učiteľoch (39) alebo pedagógoch (30).

Do kolónky zamestnanie kandidáti vpisovali aj nevšednejšie povolania. Medzi nimi napríklad biblista, bojovník proti mafii či žeriavnička. „Niektorí svoje zamestnanie uviedli v angličtine, a tak sa na zozname objavil aj customer support technician či customer service agent,“ vysvetlil ŠÚ SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko