Na hlavný obsah

Vagnerova skupina sa po páde Prigožinovho lietadla pravdepodobne snaží vrátiť do Ruska

V odchode im bránia bieloruské tajné služby.

Vagnerova skupina sa po páde Prigožinovho lietadla pravdepodobne snaží vrátiť do Ruska
Vagnerovci v tanku. Foto: TASR/AP

Po stredajšom (23. 8.) páde lietadla v Rusku, pri ktorom zomrel zakladateľ súkromnej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, sa mnohí členovia tohto žoldnierskeho zoskupenia snažia zrejme vrátiť z Bieloruska späť do Ruska. Napísal to portál Ukrajinska pravda s odvolaním sa na ukrajinský projekt Centrum národného odporu.

Podľa tohto zdroja bola v stredu (23.8.) večer vyzbieraná časť táborov, v ktorých prebývajú vagnerovci v Bielorusku. Podľa projektu je pravdepodobné, že vagnerovci zamierili k hraniciam s Ruskom. V odchode z Bieloruska im ale bránia bieloruské tajné služby.

Bieloruská opozičná skupina Hajun potom uviedla, že blízko miesta, kde leží veľký tábor vagnerovcov, sú značné problémy s mobilným signálom.

Cichanovská Lukašenkovi neverí

Do Bieloruska sa mnoho Prigožinových bojovníkov presunulo po tom, ako žoldnierska skupina v júni podnikla krátke ťaženie na Moskvu na protest proti ruskému armádnemu vedeniu. Sám Prigožin od júna verejne vystupoval iba sporadicky a nebolo jasné, kde býva. Posledné zverejnené video ho údajne ukazovalo v niektorej z afrických krajín.

Do Bieloruska sa žoldnieri presunuli po tom, čo Prigožinovi údajne podľa Kremľa prisľúbil ochranu tamojší autoritársky vodca Alexander Lukašenko.

Bieloruská opozičná predstaviteľka Sviatlana Cichanovská v reakcii na správu o páde lietadla s Prigožinom na palube podľa bieloruského portálu Zerkalo uviedla, že „Lukašenkovým zárukám zjavne nemožno veriť“.

Cichanovská sa Lukašenkovi postavila v posledných bieloruských prezidentských voľbách a podľa pozorovateľských skupín v nich zvíťazila, hoci centrálna volebná komisia označila oficiálne za víťaza Lukašenka.

V stredu v ruskej Tverskej oblasti spadlo súkromné lietadlo s desiatimi ľuďmi na palube. Na zozname cestujúcich bol podľa federálnej agentúry pre leteckú dopravu Rosaviacija uvedený Prigožin. Rovnako aj jeden z veliteľov jeho žoldnierov Dmitrij Utkin.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet