Na hlavný obsah

VIDEO: Obce na Gemeri sa ocitli pod vodou, extrémne silné búrky neutíchajú

Intenzívny dážď znemožňoval prácu hasičov.

VIDEO: Obce na Gemeri sa ocitli pod vodou, extrémne silné búrky neutíchajú
Prívalová voda sa ženie obcou na Gemeri. Foto: RTVS

Extrémne silné búrky, ktoré zasiahli v sobotu (5. 8.) večer najmä Gemer, zaplavili viaceré obce v okrese Rožňava. Najhoršia situácia bola v obci Kunova Teplica, v Paškovej či v Plešivci. Ľudia sa snažili uchrániť svoje domy, ako len mohli. Veľká voda, na akú si nepamätajú, však bola silnejšia.

Na Gemeri bola najhoršia situácia v obciach popri rieke Štítnik. Obec Kunova Teplica sa v priebehu chvíle ocitla pod vodou. „Taká prívalová vlna prišla, že naraz neviem koľko milimetrov zrážok, ale to prišlo tak rýchlo, že sme tomu nevedeli ani zabrániť,“ priblížila starostka obce Eva Gyenesová.

Prívalové dažde a záplavy na Gemeri monitoroval redaktor RTVS Ondrej Behún:

Situácia sa v Kunovej Teplici krátko po 23.00 h zdramatizovala natoľko, že starostka musela vyhlásiť tretí stupeň povodňovej aktivity. „Čakáme na nejakú pomoc. Možno že susedné obce, alebo niekto, že nám príde pomôcť,“ dodala starostka.

Situácia však bola kritická aj v susedných obciach. Intenzívny dážď znemožňoval prácu aj hasičom. „Momentálne je naša práca neefektívna, keďže máme stály prítok vody, takže musíme počkať, kým dážď prestane. A môžeme začať potom odčerpávať aj s vysokokapacitnými čerpadlami,“ uviedol veliteľ zásahu René Turenský.

„Keď prestane dážď, máme nejakú šancu to dať do poriadku, ale kým to neprestane, nie je to v ľudských silách nejak to zmeniť,“ povedal poslanec zastupiteľstva v obci Pašková Martin Viola.

Zaplavilo aj Poprad či Rožňavu

Intenzívne búrky v sobotu podvečer a v noci potrápili okrem Gemera aj Spiš. Sprievodným javom boli krúpy a mimoriadna intenzita bleskov – jeden nadväzoval na druhý. Lejak zaplavil ulice aj v Poprade. Niektoré cesty boli len ťažko prejazdné.

Hasiči odčerpávali vodu z pivníc rodinných domov a aj z reštaurácie v mestskej časti Matejovce.

Silné búrky spôsobili problémy aj v meste Rožňava. Kanalizácia nestíhala odvádzať vodu z polí. Na jednom zo sídlisk tak zatopilo niekoľko parkovísk. Autá ostali pod vodou. Na mieste zasahovali miestni dobrovoľní hasiči, ktorí pomáhali odčerpávať vodu z parkovísk aj zo zatopených pivníc čí výťahov.

V obci Jovice v okrese Rožňava sa malý potok zmenil na dravú rieku. Voda sa liala niekoľkými ulicami a zaplavila dvory aj domy.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na dnes výstrahy pred dažďom pre veľkú časť Slovenska, ktorá potrvá až do nedeľnej (6. 8.) polnoci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny