Na hlavný obsah

VIDEO: Poľská armáda vo Varšave predvádza svoje najmodernejšie zbrane a obranné systémy

Poliaci oslavujú Deň poľskej armády.

VIDEO: Poľská armáda vo Varšave predvádza svoje najmodernejšie zbrane a obranné systémy
Príslušníci poľskej armády v amerických tankoch Abrams. Foto: TASR/AP

Vo Varšave sa po trojročnej prestávke odohráva veľká vojenská prehliadka. Deň 15. august je pre poľskú armádu výnimočný dátum. V tento deň Poliaci oslavujú Deň poľskej armády, ktorý vyhlásili na pamiatku bitky pri Varšave v roku 1920, pri ktorej zvíťazili nad boľševikmi.

Do histórie sa táto bitka zapísala ako „zázrak na Visle“. Na prehliadke sa postupne predstaví 200 kusov vojenskej techniky, 92 lietadiel a vyše dvetisíc vojakov. Tohtoročné oslavy Dňa poľskej armády sa nesú v duchu hesla Silná, biela a červená.

Davy ľudí mohli pri teplote nad 30 stupňov vidieť tanky Ambrams americkej výroby, mobilné delostrelecké systémy HIMARS, mobilné raketové systémy Patriot, ako aj juhokórejské stíhačky typu FA-50 či húfnice K9.

Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vynaložila poľská pravicová vláda viac než 16 miliárd dolárov (14,6 mld. eur) na tanky, protiraketové systémy a stíhačky, pričom mnohé z nich kúpila práve od Spojených štátov a Južnej Kórey.

Modernizácia posilnila obranné schopnosti Poľska a zahraničná technika nahradila vybavenie ešte sovietskej a ruskej výroby, ktoré Poľsko následne poskytlo Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet