Na hlavný obsah

Vláda schválila normatív pre lekárov, odrobiť musia 35 hodín počas piatich dní. Samosprávy opatrenie kritizujú

Zároveň tvrdia, že ich rezort k debate neprizval.

Vláda schválila normatív pre lekárov, odrobiť musia 35 hodín počas piatich dní. Samosprávy opatrenie kritizujú
Na ilustračnej snímke lekárka v ambulancii. Foto: RTVS

Tridsaťpäť hodín počas piatich dní v týždni – normatív pre lekárov, ktorý v stredu (23. 8.) v balíku na pomoc ambulantnému sektoru schválila vláda, sa bude podľa niektorých krajov v praxi ťažko vymáhať. Ministerstvo zdravotníctva však doposiaľ tvrdilo, že dohodu uzavrelo aj s vyššími územnými celkami (VÚC).

Všeobecná ambulantná starostlivosť sa má zabezpečiť počas piatich dní v týždni spolu na 35 hodín. Aby sa pacienti k lekárovi dostali každý deň a nezaťažili pohotovosti. Nastaviť a skontrolovať to majú VÚC, ktoré vydávajú povolenia na otvorenie ambulancie.

„Taký máme konsenzus s vyššími územnými celkami, že sa budú venovať práve tejto téme, aby poskytovaná zdravotná starostlivosť bola rovnomerne rozdelená na jednotlivé dni,“ vysvetlil minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Téme sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka Nina Alžbetkinová:

Zdĺhavé a nie celkom jednoducho nastaviteľné – komentuje novelu šéfka zdravotníctva združenia SK8 Silvia Pekarčíková. V zákone sa totiž neuvádza, že lekár musí slúžiť rovnomerný počet hodín každý deň, so všetkými sa budú musieť skontaktovať a dospieť k dohode.

„Osobne sa skôr obávam toho, aby tam počas tých piatich dní bola dostupnosť taká, aká má byť. Môže sa stať, že v piatok dá dve hodiny pre akútnych pacientov, ale iné dni si to natiahne a tým pádom splní tých 35 hodín,“ priblížila Pekarčíková.

Zmeny nekonzultovali s krajmi

Zároveň tlmočí nespokojnosť s prípravou novely. Nie všetky kraje dostali pozvánku na diskusiu na ministerstve zdravotníctva. „Za SK8 to na predsedu neprišlo, na mňa a na náš kraj to neprišlo. Minimálne tri kraje, ktoré sme komunikovali, tak nemali túto informáciu a neboli prizvané k diskusii,“ dodala.

Vedúci odboru zdravotníctva Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský jej slová potvdrzuje – na rokovaniach sa ani on nezúčastnil. „A podľa mňa to nepôjde ani v budúcnosti bez toho, aby nás do toho zapojili. Toto je plne naša kompetencia, v tomto sa nejakým spôsobom angažovať a rozhodovať,“ ozrejmil.

Podľa našich informácií na stretnutí nebol ani zástupca prešovskej župy.

Reakcia ministerstva

Do uzávierky poludňajšieho Rádiožurnálu rezort zdravotníctva neodpovedal, neskôr však už reagoval. Tvrdí, že samosprávne kraje sú jedným z kľúčových partnerov a že zástupcov žúp zapojili do tvorby viacerých kľúčových dokumentov.

„Spolu s krajmi sa napríklad pripravovali obe výzvy na budovanie ambulancií pre dospelých či deti, boli zapojení do tvorby reformy všeobecnej ambulantnej siete do roku 2030 a pod,“ uviedol rezort.

„Zástupcovia SK8 sa zúčastňovali aj na rokovaniach, ktoré sa týkali nového fungovania pohotovostí a ktorého sa zúčastnili aj zástupcovia ambulantnej sféry, asociácií štátnych a súkromných nemocníc a hlavných odborníkov ministerstva zdravotníctva,“ doplnilo ministerstvo.

My sme sa ministerstva pýtali, či oslovili všetky samosprávne kraje, alebo či poznali stanovisko všetkých samosprávnych krajov – na tieto otázky nám neodpovedali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál