Na hlavný obsah

Voda v Zemplínskej šírave je vhodná na kúpanie. V závere augusta sa zvyčajne pokazí, tento rok je však výnimkou

Kvalitu vody tu pravidelne monitorujú hygienici.

Voda v Zemplínskej šírave je vhodná na kúpanie. V závere augusta sa zvyčajne pokazí, tento rok je však výnimkou
Pohľad na Zemplínsku Šíravu. Foto: RTVS

Voda na Zemplínskej Šírave je mimoriadne čistá. Jej kvalita sa zvyčajne zhorší koncom augusta. Na hladine sa objavia toxické sinice a hygienici zakážu kúpanie. Tento rok je však výnimkou.

Pred pár dňami sa voda v Zemplínskej Šírave zafarbila na zeleno. Rekreanti zostali zaskočení. Kvalitu vody tu pravidelne monitorujú hygienici. Zelené sfarbenie vody spôsobujú cianobaktérie. Vyskytujú sa najmä pri zmene teploty vody.

„Podľa našich laboratórnych výsledkov a vizuálnej kontroly tie cianobaktérie mali len minimálny rozsah. Nezaznamenali ich ani v laboratórnych vzorkách a z tohto pohľadu chcem ubezpečiť kúpajúcich, že nejde o žiadne nebezpečenstvo,“ povedala hlavná hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Michalovce Janka Stašková.

Kvalite vody na Zemplínskej Šírave sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Lucia Benetinová:

Zemplínsku Šíravu vyhľadávajú rekreanti najmä počas týchto teplých dní. Hygienici kontrolovali aj množstvo PCB látok, ktoré sa nachádzajú v Šírave a dostali sa sem ešte v 80. rokoch.

Tieto látky sa do vody dostali ako odpad z chemickej výroby podniku Chemko Strážske. „Tak, ako aj po minulé roky, aj tento rok sme zaznamenali veľmi nízky výskyt PCB látok vo vode,“ dodala hlavná hygienička Stašková.

PCB látky sú nerozpustné vo vode, preto nehrozí žiadne nebezpečenstvo a riziko pri kúpaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny