Na hlavný obsah

Vojaci z viacerých krajín trénujú v Lešti, aby dokázali ochrániť Slovensko. Pri výcviku bol aj štáb RTVS

Bojové jednotky preverí septembrové cvičenie.

Vojaci z viacerých krajín trénujú v Lešti, aby dokázali ochrániť Slovensko. Pri výcviku bol aj štáb RTVS
Vojaci simulujú napadnutie slovenských hraníc tankami. Foto: RTVS

Slovenskí, českí, nemeckí aj americkí vojaci už takmer tri mesiace trénujú v stredisku Lešť, aby dokázali ochrániť našu krajinu. Schopnosti bojových jednotiek NATO overí septembrové cvičenie. Pri ich výcviku v stredisku Lešť bol aj štáb RTVS.

V simulácii nepriateľ tankami zaútočil na slovenské hranice. Na cvičení sa zúčastnil aj český vojak, ktorý je v Lešti prvýkrát. Už tri mesiace nacvičujú rôzne vojenské techniky v náročných podmienkach.

„Je to náročné, človek potrebuje veľa vody, ale sú to výzvy, ktoré dokážeme zvládnuť. Je to pre nás nové prostredie, ale pobijeme sa s tým,“ uviedol starší strelec ostreľovacej pušky PPS2.

Výcviku vojakov v Lešti sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Peter Mútňan:

Vo vojenskom výcvikovom stredisku Lešť aktuálne cvičí viac ako tisíc vojakov z piatich krajín v rámci Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO. Od júna využívajú aj novú techniku – tanky Leopardy 2A6.

„Tanky Leopard sú pre slovenské vojenské jednotky modernejšie. Napríklad vedia strieľať počas jazdy a sú oveľa rýchlejšie ako tie, ktoré využívali Slováci predtým,“ priblížil veliteľ útočnej čaty.

„V spolupráci českých bojových pásových vozidiel a tankov Leopard vieme byť veľmi flexibilný a dokážeme kombinovať vojenské operácie. Takto vieme trénovať, ako máme bojovať,“ povedal poručík nemeckej jednotky NATO Sebastian Worgull.

Schopnosti vojakov

Priebeh bojov môžu velitelia sledovať online aj vďaka novému taktickému simulátoru SAAB. V septembri čaká jednotku NATO v Lešti certifikačné cvičenie, ktoré má preveriť schopnosti nasadenia vojakov v teréne.

„Naším hlavným cieľom je stmelenie týchto jednotiek a z môjho pohľadu prebieha všetko – nehovorím, že úplne – bezproblémovo, ale od toho sme tu, aby sme problémy vyriešili,“ ozrejmil veliteľ tretej skupiny Mnohonárodnej bojovej jednotky NATO Miroslav Vybíhal.

Následne jednotka NATO zostane v Lešti do decembra, kedy ju vystrieda ďalšia rotácia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko