Na hlavný obsah

Z Nemecka sa ozývajú hlasy za kontroly na hraniciach s Českom a Poľskom, problémom je nelegálna migrácia

V súčasnosti prebiehajú na hraniciach náhodné kontroly.

Z Nemecka sa ozývajú hlasy za kontroly na hraniciach s Českom a Poľskom, problémom je nelegálna migrácia
Archívna snímka - Na hranici hliadkuje spoločný nemecko-český policajný tím Foto: TASR/DPA

Premiér nemeckej spolkovej krajiny Hesensko Boris Rhein z konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) požaduje kvôli nelegálnej migrácii znovuzavedenie kontrol na hranici s Poľskom a Českou republikou. Je tiež za prísnejšiu azylovú politiku v Nemecku. Informuje o tom web Tixio.

„Ak niekto prichádza z krajiny, v ktorej sa azyl nepriznáva ani piatim percentám žiadateľov, musí byť automaticky poslaný späť,“ povedal Rhein novinám z mediálnej skupiny Funke. „Potrebujeme v azylovej politike zmenu paradigmy a koniec otvorených hraníc, aspoň na nejaký čas,“ pokračoval.

„Je to o ľudskosti a poriadku. Pomôžeme tým, ktorí našu pomoc potrebujú. Ale potrebujeme kontroly na hraniciach,“ povedal Rhein. Dodal, že je naliehavo potrebná „repatriačná ofenzíva“ a „viac bezpečných krajín pôvodu“.

Kontroly chcú zaviesť aj iní

Premiér Hesenska nie je jediný, kto v poslednom čase kvôli nelegálnej migrácii volá po znovuzavedení kontrol na hraniciach s Českom a Poľskom. Na konci júla s touto požiadavkou vystúpili ministri vnútra spolkových krajín Sasko a Brandenbursko, ktoré na rozdiel od Hesenska s Českom a Poľskom susedia.

Kontroly by podľa ministrov vnútra Saska a Brandenburska mali fungovať ako doplnok k už existujúcim náhodným kontrolám spolkovej polície v hraničnom pásme. Obe spolkové krajiny na jar požadovali dočasné obnovenie stálych hraničných kontrol, čo ale spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová odmietla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet