Na hlavný obsah

Z vlasti chcel ujsť na vodnom skútri. Číňana zadržala juhokórejská pobrežná stráž

Muž bol väznený za kritiku čínskeho prezidenta.

Z vlasti chcel ujsť na vodnom skútri. Číňana zadržala juhokórejská pobrežná stráž
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Juhokórejská pobrežná stráž zadržala Číňana, ktorý z vlasti ušiel cez more na vodnom skútri. Podľa oficiálne nepotvrdených správ ide o aktivistu, ktorý bol v Číne väznený za kritiku prezidenta Si Ťin-pchinga, napísal internetový portál britskej BBC.

Pobrežná stráž v utorok (22.8.) uviedla, že muž na vodnom skútri prekonal asi 300 kilometrov cez Žlté more medzi čínskou pevninou a Kórejským polostrovom. Na sebe mal záchrannú vestu a helmu. Vybavený bol ďalekohľadom a za skútrom ťahal päť kanystrov s benzínom, aby mohol počas plavby dopĺňať palivo.

Pri prístavnom meste Inčchon sa ale dostal do ťažkostí a zavolal pomoc. Podľa pobrežnej stráže nehrozí, že by išlo o špióna. Kórejská mimovládna organizácia Dialóge China uviedla, že muž zvažuje, či požiada o štatút utečenca v Kórei alebo v nejakej inej krajine.

BBC píše, že čínske úrady v posledných rokoch zosilneli snahy znemožniť ľudskoprávnym aktivistom vycestovať do zahraničia. Mnoho krajín, ktoré sa snažia s Pekingom udržiavať dobré vzťahy, odmieta žiadateľom o azyl z Číny poskytovať útočisko.

V Laose bol minulý mesiac zadržaný a do Číny vrátený právnik zaoberajúci sa ľudskými právami Lu S‘-wej. Čína mu napokon dovolila odcestovať do Spojených štátov za manželkou a deťmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet