Na hlavný obsah

Začína sa burčiaková sezóna: Odborníci radia, ako rozoznať kvalitné od tých riedených

Radia kupovať ho priamo od vinohradníkov či vinárov.

Začína sa burčiaková sezóna: Odborníci radia, ako rozoznať kvalitné od tých riedených
Ilustračná snímka burčiaku. Foto: RTVS

Vinári začali predávať prvé burčiaky. Odborníci radia, ako rozpoznať kvalitné od riedených či poškodených burčiakov. Stačí vedieť, akú má mať správnu farbu či vôňu.

Burčiak sa zo zákona môže predávať od 15. augusta. Odborníci odporúčajú, aby ho ľudia kupovali priamo od vinohradníkov alebo vinárov.

„Kvalitný burčiak by mal byť určite odkalený. To znamená, že vo fľaške alebo v džbáne by nemala byť usadenina. Pokiaľ tam je niekoľko centimetrov alebo polovica fľaše hustého kalu, tak to určite nie je v poriadku,“ vysvetlil predseda Vinohradnícko vinárskeho družstva podielnikov Karpaty Lukáš Krasňanský.

„Farba príznačná pre burčiak je táto. Mali by tam dominovať svetlé farebné tóny. Žltozelené, žlté, prípadne zelené. Zelené už nie sú až tak žiaduce,“ priblížil výkonný riaditeľ vinárstva v Modre Richard Gažo.

Slovenskému burčiaku sa venovala redaktorka Natália Dvoranová:

Podľa agronóma Davida Nemčeka sa v niektorých viniciach dokáže urodiť aj dvanásť ton hrozna na hektár. Napriek tomu niektorí zákazníci upodozrievajú slovenských vinohradníkov, že hrozno dovážajú zo zahraničia a burčiak, ktorý predávajú, tak nie je slovenský.

„V éteri sa takáto informácia šírila, že Slovensko nemá takú geografickú polohu, aby sa už dosahovala požadovaná cukornatosť. To, čo držím v rukách, je dôkaz toho, že nemusí to byť v celku tak pravda,“ dodal Gažo.

„V podstate u odrody Irsai Oliver vidíme, že hrozno už je veľmi pekne vyzreté. Má už zlaté odtiene, zelené tóny už pomaly miznú. Už začína presvitať tá zlatá farba,“ uviedol Nemček.

Horúčavy hroznu nevadia

Aktuálne horúčavy hroznu nevadia. „Vody je dostatok a vinič práve teraz dozrieva. Tie odrody, ktoré mali trocha vegetáciu zameškanú, pretože bol studený máj aj jún, ale aj mokrý, tak teraz to doháňajú,“ vysvetlil Krasňanský.

Napriek tomu ľudia v niektorých mestách poznajú takzvaný celoročný burčiak. Taký podľa skúsených vinárov neexistuje. „Po decembri by sa burčiak do augusta nemal objavovať. Naozaj sa dbá na to, aby sa uvádzal len v tom období, ktoré zákon umožňuje, aby to bolo na trhu,“ povedal Gažo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko