Na hlavný obsah

A. Szaboová: Chceme rozvíjať ekonomiku a prinášať nové technologické spôsoby (rozhovor)

Voľba generálneho prokurátora by podľa strany Karma nemala byť iba v rukách poslancov.

A. Szaboová: Chceme rozvíjať ekonomiku a prinášať nové technologické spôsoby (rozhovor)
Na snímke volebná líderka strany Karma Andrea Szaboová. Foto: RTVS

Hlavným pilierom našej spoločnosti je ekonomika, práve pre to sa ňu chce strana Karma sústrediť. V rozhovore pre RTVS to uviedla volebná líderka Andrea Szaboová.

Jej strana chce prinášať nové technológie a postupy, ktoré by posilnili slovenskú ekonomiku. „Mohli by sme tak vypracovať fondy, ktoré by potom pomáhali podfinancovaným oblastiam ako je zdravotníctvo či školstvo,“ povedala Szaboová. Viac o víziách jej strany sa dozviete nižšie.

Celý rozhovor si pozrite vo videu:

Vysielame stanoviská a názory politických strán a politických hnutí, ktoré sú súčasťou volebnej kampane pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky. Ich vyjadrenia nemožno považovať za stanoviská a názory RTVS.

Na ktorú oblasť verejného života kladie Vaša strana najväčší dôraz?

Našimi ťažiskovými témami sú ekonomika, ako hlavný pilier našej spoločnosti, ďalej hospodárstvo, zahraničné vzťahy, zdravotníctvo a školstvo. Dotýkame sa aj životného prostredia a iných oblastí. Boli nám vždy kladené otázky, že koho chceme osloviť našou volebnou kampaňou? Chceme osloviť kompletne každého. Mladú generáciu, strednú generáciu, mladých, stredných podnikateľov a takisto starších ľudí a dôchodcov.

Chceme rozvíjať ekonomiku a prinášať nové technologické spôsoby. Procesy zavádzať do nášho hospodárstva, a tým pádom získavať lepšiu a silnejšiu ekonomiku, aby sme mohli vypracovať fondy, ktoré potom pomáhajú podfinancovaným oblastiam ako je zdravotníctvo a školstvo, aby sme mohli posilniť práve tieto oblasti.

Ostaňme v tých sociálnych témach, pretože žijeme v období rastu životných nákladov. Rastú nám aj ceny tovarov, služieb, energie, hypotéky. Akú úlohu zohráva štát, aby pomohol týmto ľuďom v takomto náročnom období?

Prvá otázka musí byť, prečo sa to takto stalo? Prečo takto rapídne narástli ceny všetkých produktov, potravín a našej energie?

Ak naša krajina vyrába elektrickú energiu jeden megawatt a predáva na burze za 45 eur a kupujeme späť tú istú energiu za 1000 eur. Tak samozrejme, že sme tam, kde sme. My prinášame nové technológie. Slovensko je na druhom mieste na svete v množstve vody na počet obyvateľstva. My máme množstvo riek, ktoré môžu byť využívané na výrobu elektrickej energie a máme dve jadrové elektrárne.

Máme 30 vodných elektrární, ktorých by som privítala, aby bolo viac. Máme technológiu, ktorá je ponúkaná na Slovensku, dokonca by bola vyrábaná od najmenších po najväčšie alebo také sériové hydrogenerátory, ktoré sa dajú ponoriť do vody. Nezáleží, aký je prietok. Vyrába sa elektrická energia, ktorú môžeme v prvom rade pre seba využiť, pre Slovensko. Potom sa môže vyvážať na burzu. Čiže to musí byť aj legislatívne upravené. To je jeden zo spôsobov.

Ešte som chcela pripomenúť, že naša politická strana má komplexný program. Jedenásťstranový program sa dotýka všetkých oblastí života. Sme na to veľmi pyšní a hrdí, lebo na rozdiel od ostatných politických strán, my ponúkame riešenia ako.

Sme strana odborníkov, nie politických rečníkov, ale strana odborníkov z praxe. Politika sa dá naučiť, ale odbornosť sa získava len časom.

Ako vnímate úlohu štátu v podpore sociálne slabších občanov, najmä dôchodcov, mladých rodín? Mal by štát zvýšiť pomoc týmto ľuďom?

Že to je samozrejmé. Keď spoločnosť funguje ako rodina, keď sa nevieme my postarať a uchovať naše deti, ktoré sme vychovali, vypiplali a utekajú do zahraničia, pretože majú lepšie podmienky ponúknuté. Mladí ľudia a mladé rodiny rozmýšľajú, máme nízku sobášnosť. Dnes musia ľudia rozmýšľať dvakrát, či si môžu dovoliť deti. A starí ľudia, keď sa nedokážeme postarať o svojich rodičov a starých rodičoch, ktorí nám vybudovali všetko, čo máme, čo sme zdedili, tak je to hanba.

Napríklad v Maďarsku ponúkajú 30 alebo 40-tisíc eur pôžičku pri založení manželstva s tým, že, keď sa narodí druhé dieťa, tak sa tá pôžička odpúšťa. To je jeden zo spôsobov, ako sa dá uchovať mladé rodiny. Veľmi veľa mladých kádrov nám uteká.

My máme infraštruktúru, môžeme a musíme vytvoriť podmienky na podnikanie, na malé podnikanie, na stredné podnikanie. Tu nie sú priateľské podnikateľské podmienky. Ja som žila dlhé roky v zahraničí a keď to porovnám, tak bohužiaľ, veľa investorov uteká aj domácich aj zahraničných. Nie sú na to podmienky.

Čo sa týka hypoték, keď sú vyššie, samozrejme, že keď je ekonomika slabšia, tak padajú aj vychádzajú vyššie tie sadzby na úroky. Takto vytvárame recept na chudobu, na finančnú chudobu. Čiže keď ľudia začnú strácať byty, čo im zostáva, odísť do zahraničia, bohužiaľ.

Pozrime sa osobitne na marginalizované komunity v osadách, pretože tým sa stále na Slovensku žije veľmi ťažko. Čo treba urobiť, aby to tak nebolo?

Musíme si pripustiť jednu vec. Otázka je, či ich chceme asimilovať alebo integrovať do spoločnosti. Asimiláciou sa to nedokázalo. Sú tu 300 rokov, prežili monarchiu, prežili republiku, prežili socializmus a dneska žijú v demokracii. Keďže tieto otázky /od RTVS pozn.red./ sme mali dobre dopredu dané, tak som osobne navštívila rómsku osadu. Videla som, aké sú podmienky. Boli to prekrásne deti a čo mali najväčšie problémy a na čo sa sťažovali bolo, že im zatvárajú školy. Aj keď sú kultúrne domy, tak sa deti cítia kvôli hygienickým návykom trochu opovrhované.

Vidím problém v tom, že treba podchytiť mladú generáciu a vytvoriť pracovné miesta. Možno aj podnikateľské priestory pre túto komunitu. Priamo z ich komunít vytvoriť sociálnych pracovníkov, ktorí by sa zaoberali tým, že podchytia tie zdravé hygienické návyky a aby sa tak isto napríklad mladé naučili, ako prebaľovať deti, ako sa starať dôstojne.

Tým, že tie detičky budú čistučké a budú vidieť kladný príklad, tak si myslím, že budúcnosť je svetlejšia. Hlavne treba pozerať na to, že oni sú trošičku iní ako ostatní. Rozdiel je v tom, že majú svoju kultúru, jazyk aj hudbu. Oni sú maximálne nadaní na hudbu aj na fyzickú zdatnosť. V tomto ich treba podporovať.

Viaceré medializované prípady otriasli dôverou v justíciu, ale aj v polícii a prokuratúre. Čo treba urobiť, aby sme docielili ich úplné odpolitizovanie?

Je to jednoduché. Médiá aby boli odpolitizované, aby len informovali, keďže masírujú rôzne kauzy na to, aby tvorili mienku.

Druhou vecou je voľba generálneho prokurátora. Generálny prokurátor by nemal byť volený len Národnou radou SR, deväťdesiatimi poslancami. Volenie aby sa rozšírilo aj na odbornú verejnosť, ako napríklad advokátov, policajtov, iných pracovníkov, sudcov a ľudí, ktorí sú z praxe, ktorí dokážu ohodnotiť, či kandidát je ten správny kandidát.

Ďalšou dôležitou témou je ruská agresia na Ukrajine. Slovensko pomáha našim východným susedom. Plánuje vaša strana pokračovať v tejto pomoci?

Už sme pomohli dosť. Slovenský občan je na prvom mieste. Samozrejme, môžeme ponúknuť nejakú charitatívnu činnosť alebo iné druhy činnosti. Ak potrebujú vojenské veci, tak to musí byť normálne konkrétna komerčná zmluva zaplatená nimi alebo inými štátmi. Ale Slovensko si to už jednoducho nemôže dovoliť.

Ak by išlo o rokovanie o mieri na Ukrajine a vaša strana by bola vo vláde, aký by bol váš príspevok k takýmto vyjednávaniam?

Každá vojna končí diplomaciou, čiže prinútiť alebo nejakým spôsobom vytvoriť tlak na Moskvu a Kyjev, aby si sadli za rokovací stôl. Ak to má byť v neutrálnej krajine, ponúkneme im aj priestory ak treba. Len nech k tomu dôjde, aby sa prestalo zabíjať a nevinní ľudia prestali zomierať.

Čo by malo podľa vás patriť medzi priority Slovenska v zahraničnej politike?

Zostať v Európskej únii aj v NATO. NATO dáva zábezpeku ľuďom a taký trošku pocit istoty. Na druhej strane Európska únia bola originálne vytvorená ako hospodárske združenie štátov. Tým má pomôcť voľnému trhu, posunu pracovníkov a rozvoju každej krajiny. Stala sa však politickou a ideologickou organizáciou a to už nie je správne.

Naši europoslanci by mali jednoznačne mať srdce na správnom mieste, byť lojálni tomuto štátu. Žiadne príkazy z Európskej únie, z Bruselu, by nemali byť nadnárodné alebo dokonca ísť proti občanom Slovenskej republiky. Ak taký stav nastane, tak právo veta nesmie byť zrušené a musí byť odsúhlasenie proti. Ak je to niečo, čo je v rozpore so záujmami Slovenskej republiky.

Problematickou oblasťou je stále zdravotníctvo. Ak by ste dostali tento rezort na starosť, čo by ste zmenili, aby to pocítil aj pacient v tom pozitívnom zmysle?

Byť lekárom je poslanie, to nie je obyčajná práca. Je to veľmi psychicky a fyzicky náročná práca. Je to dlhá téma, ktorú máme krásne rozpracovanú v našom programe. Témou je veľká byrokracia. Ľudia, lekári sú zaťažení, sestričky odchádzajú, sú lepšie ohodnotení v zahraničí a privátny privátny sektor zatvára dvere, pretože nemocnice, štátne nemocnice alebo väčšie nemocnice zdvihli platy zdravotným sestrám a lekárom. Ale privátny sektor veľmi zatvára dvere, pokrivkáva.

Slovensko trpí aj na nedostatok lekárov. Je to aj z toho dôvodu, že mladí lekári odchádzajú do zahraničia. Ako ich motivovať, aby ostali?

Začína to celkovo politikou. Mladým lekárom dať, ako som hovorila predtým, nejaké mladomanželské pôžičky, vytvoriť priaznivejšie podmienky. A hlavne ten privátny sektor, aby bolo rozloženie lekárov a ambulancií celoplošne. Ako pri všetkom ostatnom, základ je ekonomika. Ak nemáme dobrú ekonomiku a zdravotníctvo je podfinancované, nič nebude fungovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko