Na hlavný obsah

Alexej Navaľnyj s odvolaním neuspel, ruský súd mu potvrdil 19-ročný trest

Odsúdili ho za extrémizmus.

Alexej Navaľnyj s odvolaním neuspel, ruský súd mu potvrdil 19-ročný trest
Snímka z obrazovky, na ktorej je väznený opozičník Alexej Navaľnyj v súdnej sieni. Foto: ČTK/AP

Rusko v utorok (26. 9.) zamietlo odvolanie lídra opozície Alexeja Navaľného proti 19-ročnému väzeniu s maximálnym stupňom stráženia, ktoré mu mestský súd v Moskve udelil v auguste pre obvinenia z extrémizmu. Informovala o tom agentúra AFP.

Odvolací súd rozhodol, že verdikt moskovského mestského súdu proti kritikovi Kremľa z minulého mesiaca „zostane v platnosti“, oznámil sudca.

Navaľnyj sa momentálne nachádza vo väzenskom tábore v meste Melechovo 250 kilometrov východne od Moskvy. Vo väzení je už dva a pol roka za údajný podvod. V auguste tohto roka ho v inom procese odsúdili na 19 rokov väzenia za extrémizmus. Odvolacie konanie proti tomuto rozsudku sa začalo i skončilo práve v utorok.

Ľudskoprávni aktivisti označujú 47-ročného Navaľného za politického väzňa. V rámci kampane za Navaľného oslobodenie jeho spolupracovníci v rôznych mestách v zahraničí počas leta vystavovali maketu trestnej cely, v akej si odpykáva disciplinárne tresty.

Ide o miestnosť s rozmermi 2,5×3 metre s kovovou pričňou pripevnenou k stene, zamrežovaným vetracím otvorom namiesto okna, betónovou podlahou, plechovým umývadlom a tzv. tureckým WC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet