Na hlavný obsah

Alica, Michal a Hugo – tri medvieďatá, ktoré ostali bez mamy, majú nový domov. Sú ako deti, hovorí riaditeľ záchrannej stanice

Po rehabilitácii ich previezli do košickej zoo.

Alica, Michal a Hugo – tri medvieďatá, ktoré ostali bez mamy, majú nový domov. Sú ako deti, hovorí riaditeľ záchrannej stanice
Tri zachránené medvieďatá - Alica, Michal a Hugo. Foto: RTVS

Tri medvieďatá, ktoré ochranári odchytili medzi Štrbským a Popradským plesom vo Vysokých Tatrách, majú nový domov. Po rehabilitácii v záchrannej stanici ich previezli do košickej zoologickej záhrady.

Záchranný tím pre medveďa hnedého spozoroval opustené medvieďatá ešte začiatkom júna. Vyzerali slabé a podvyživené. „Boli naozaj dehydratované a bolo na nich vidno, že už tak strádali,“ povedal pracovník Tatranského národného parku (TANAP) Michal Haring.

Medvieďatá cez fotopascu najprv sledovali niekoľko dní, či sa ich mama nevráti. No nestalo sa. „Toto je prípad, kedy my nevieme, čo sa stalo s tou vodiacou medvedicou. Aj oblasť sme pozerali, či nelietajú krkavce, či tam nie je niekde kadáver alebo či nespadla niekde z brala alebo či ju upytliačili,“ dodal Haring.

Medvieďatá tak previezli do rehabilitačnej stanice v Zázrivej. „My sme teda súhlasili, ale za podmienky, že sa zabezpečí ďalšia nejaká starostlivosť. Nemôžeme si totiž dovoliť nechať medvede rok alebo pol roka,“ vysvetlil riaditeľ Záchrannej stanice a Ekocentra v Zázrivej Metod Macek.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Nikoleta Ferková:

Na zoo si musia zvyknúť

Medvede prišli zo záchrannej stanice do košickej zoo len pred týždňom. Alica, Michal a Hugo, ako ich ochranári nazvali, si tu musia najprv zvyknúť. „Po týždni sme ich prvýkrát vypustili. Sú zatiaľ veľmi plaché. Každý podnet spôsobí, že utekajú do brlohu,“ povedal Riaditeľ ZOO Košice Erich Kočner.

Medvieďatá sa z brlohu najprv báli vyjsť, no neskôr sa osmelili a utekali rovno na strom. „Dajú sa úplne prirovnať k deťom. Ich životná naplň v tomto období je jesť, hrať sa a papať,“ vysvetlil Macek.

Kapacity pre odchyt medveďov sú na Slovensku preplnené. Ak sa táto situácia zopakuje, pre ďalšie medvieďatá sa už nemusí nájsť nový domov. Košická zoo bola tentoraz výnimkou. Aj preto, že výbehy pre medveďov hnedých sú tu najväčšie na Slovensku. K najstaršiemu 25-ročnému Žabovi sa tak postupne pridá aj táto mladá trojica medvieďat.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny