Na hlavný obsah

Andrej Babiš spoluprácu s ŠtB popiera. Najvyšší súd rozhodol o dovolaní českého expremiéra

Vo zväzkoch bol vedený ako agent pod krycím menom Bureš.

Andrej Babiš spoluprácu s ŠtB popiera. Najvyšší súd rozhodol o dovolaní českého expremiéra
Bývalý český premiér Andrej Babiš na súde. Foto: TASR/AP

Najvyšší súd (NS) SR rozhodol o dovolaní českého expremiéra Andreja Babiša v kauze jeho evidencie vo zväzkoch komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). TASR to potvrdila hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Babiš podal dovolanie proti vlaňajšiemu rozhodnutiu Krajského súdu (KS) v Bratislave. Ten žalobu podanú proti Ústavu pamäti národa (ÚPN) zamietol.

„O spôsobe rozhodnutia, ako aj o jeho dôvodoch budeme informovať, vzhľadom na zachovanie práva na prvenstvo v informovaní, až po doručení rozhodnutia procesným stranám,“ priblížila Važanová. NS SR rozhodol o dovolaní 31. augusta.

Český expremiér Babiš bol vo zväzkoch ŠtB vedený ako agent pod krycím menom Bureš. Sám však spoluprácu s ŠtB popiera. Trvá na tom, že je vo zväzkoch vedený neoprávnene. V spore o ochranu osobnosti podal žalobu na ÚPN ešte v roku 2012.

V kauze rozhodovali súdy už viackrát. Vo februári 2018 bratislavský krajský súd žalobu českého premiéra zamietol a NS SR následne odmietol Babišom podané dovolanie. Vo veci sa opätovne muselo konať po tom, ako Ústavný súd SR v novembri 2018 zrušil rozhodnutia KS a NS SR. Bratislavský krajský súd žalobu vlani zamietol. Skonštatoval, že pasívne vecne legitimovaným subjektom je Slovenská republika v zastúpení Ministerstva vnútra SR, nie žalovaný ÚPN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko