Na hlavný obsah

Bagrom si chceli skrátiť cestu k neďalekej stavbe, poškodili pri tom jeden zo siedmich divov sveta

V prípade zadržali dvoch ľudí.

Bagrom si chceli skrátiť cestu k neďalekej stavbe, poškodili pri tom jeden zo siedmich divov sveta
Poškodili Veľký čínsky múr, keď si chceli bagrom vytvoriť skratku k neďalekej stavbe. Foto: Youyu Public Security Bureau/viac CNN

Úrady v severnej Číne zadržali dvoch ľudí, ktorí údajne poškodili Veľký čínsky múr, keď si chceli bagrom vytvoriť skratku k neďalekej stavbe. Informoval o tom spravodajský portál CNN.

Incident sa stal v provincii Šen-si. Miestna polícia informovala, že obvineniam čelia 38-ročný muž a 55-ročná žena. Dvojica údajne rozšírila existujúci otvor v starovekej pamiatke, aby sa cezeň zmestil bager a skrátilo sa tak ich cestovanie. Ich počínanie spôsobilo „nezvratné škody“ na integrite a bezpečnosti danej časti múru, vysvetlila polícia.

Polícia v okrese Jü-jou zadržala dvojicu po tom, čo ešte 24. augusta dostala hlásenie o škodách na múre. Prípad ešte stále vyšetrujú.

Veľký čínsky múr, ktorý je dlhý viac ako 20-tisíc kilometrov a patrí do Svetového dedičstva UNESCO, slúžil ako kľúčová severná obrana pre čínske ríše. Budovali ho viaceré dynastie. Najstaršie časti majú viac ako dvetisíc rokov. Spomenutá poškodená časť sa datuje k dynastii Ming (1368-1644) a jej súčasťou je aj relatívne dobre zachovaná strážna veža.

Čínske úrady v ostatných rokoch posilnili ochranu Veľkého čínskeho múru a zákroky proti vandalizmu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet