Na hlavný obsah

Britská vláda plánuje vagnerovcov vyhlásiť za teroristickú organizáciu

Jej podpora či členstvo v nej by boli v takom prípade nezákonné.

Britská vláda plánuje vagnerovcov vyhlásiť za teroristickú organizáciu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Britská vláda plánuje vyhlásiť ruskú žoldniersku Vagnerovu skupinu za teroristickú organizáciu. Jej podpora či členstvo v nej by boli v takom prípade proti zákonu. V stredu (6. 9.) o tom informovala webová stránka stanice BBC a denník The Guardian.

Návrh opatrenia, ktorý majú v stredu predložiť britskému parlamentu, v prípade schválenia umožní zmrazenie aktív označených za majetok teroristov. Britská ministerka vnútra Suella Bravermanová povedala, že vagnerovci sú násilnícki a deštruktívni a označila ich za vojenský nástroj ruského prezidenta Vladimira Putina. Ich pôsobenie na Ukrajine a v Afrike je podľa jej slov hrozbou pre globálnu bezpečnosť.

Zákon o terorizme z roku 2000 (Terrorism Act) udeľuje britským ministrom vnútra právomoc oficiálne postaviť konkrétnu organizáciu mimo zákona v prípade presvedčenia, že sa zúčastňuje na terorizme, píše BBC. Podpora tejto skupiny či členstvo v nej by v takom prípade bolo trestným činom.

Neistá budúcnosť vagnerovcov

Vagnerova skupina zohrala kľúčovú úlohu počas ruskej invázie na Ukrajinu. Pôsobí aj v afrických krajinách ako Líbya a Mali, či v Sýrii, pripomína BBC. Príslušníkov vagnerovcov obvinili z viacerých zločinov vrátane zabíjania a mučenia ukrajinských civilistov.

Budúcnosť tejto skupiny je však neistá. A to najmä po tom, ako jej zakladateľ Jevgenij Prigožin v júni uskutočnil pokus o prevrat proti ruskému vojenskému vedeniu. Ruské úrady minulý týždeň potvrdili, že Prigožin zahynul 23. augusta pri havárii lietadla.

Britské ministerstvo zahraničných vecí už proti vagnerovcom zaviedlo sankcie. Vrátane zmrazenia aktív Prigožina a ďalších veliteľov skupiny. Viacerí poslanci britského parlamentu však žiadali, aby vagnerovcov vyhlásili za teroristickú organizáciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet