Na hlavný obsah

Cesta cez Slovensko je bezpečná, Rakúsku sa chceme vyhnúť: Štáb RTVS sa rozprával s utečencom zo Sýrie

Štáb RTVS monitoruje situáciu v srbskej Subotici.

Cesta cez Slovensko je bezpečná, Rakúsku sa chceme vyhnúť: Štáb RTVS sa rozprával s utečencom zo Sýrie
Migranti na srbsko-maďarskej hranici, Subotica, Srbsko. Foto: RTVS

Na srbsko-maďarskej hranici je situácia s migrantmi momentálne pokojná. Policajti z pohraničia nehlásia žiadny veľký prílev cudzincov.

Štáb RTVS sa pozrel na situáciu v pohraničí v Maďarsku aj v Srbsku. I keď vo štvrtok (7. 9.), keď nakrúcali na maďarskej strane, migrantov nevideli, podľa informácií polície tomu bol v predchádzajúcich dňoch presný opak.

Proti nelegálnemu prekročeniu hraníc slovenskí policajti zasiahli na srbsko-maďarskej hranici v priebehu siedmich dní vyše 700-krát. Zvýšený nápor nelegálnej migrácie však v pohraničných obciach cítiť nebolo.

Prvých migrantov však štáb stretol na srbskej strane hranice, a to v oficiálnom centre pre utečencov. Ide prevažne o mužov v počte niekoľkých desiatok až stovky. Tvrdia, že pochádzajú zo Sýrie. Sú medzi nimi aj ženy s malými deťmi. Takéto legálne tábory im poskytuje útočisko na ich ceste do Nemecka.

V srbskom meste Subotica situáciu monitoroval redaktor RTVS Marek Gudiak:

Utečenci sa sťažovali na zlé podmienky v interiéri tábora. Či je to naozaj tak sa overiť nepodarilo – v týchto priestoroch je zakázané natáčať.

Štáb RTVS sa rozprával aj s jedným z utečencov. Hassan Ibrahim Al-Ali na cestu zo Sýrie do Srbska potreboval 15 dní, namierené má do Nemecka. Hovoril o potýčke s políciou v Bulharsku, kde ich mali zadržať na 36 hodín bez prístupu k vode a jedlu. Údajne ich väznili na parkovisku.

„Do Nemecka chcem ísť cez Poľsko a Slovensko. Je to bezpečná cesta. Na Slovensku dostaneme doklad, tam na nás policajti neútočia a v táboroch máme povolené aj vychádzky. Rakúsku sa chceme vyhnúť,“ vysvetlil migrant Al-Ali.

Dodal, že na svoju cestu z Turecka do Bulharska a následne do Srbska zatiaľ minul 5,5-tisíca eur, ktoré zaplatil prevádzačom. Predal celý svoj majetok. „Stále sú v krajine ľudia, ktorí profitujú na vojne a skupujú nehnuteľnosti, pozemky, domy, všetko,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet