Na hlavný obsah

Demokrati chcú mimoriadnu schôdzu parlamentu, ide o zahranično-politické smerovanie krajiny. Šéf Smeru je vraj hrozbou

Dôležitejšia téma vo voľbách nie je, tvrdí Jaroslav Naď.

Demokrati chcú mimoriadnu schôdzu parlamentu, ide o zahranično-politické smerovanie krajiny. Šéf Smeru je vraj hrozbou
Na snímke poslanci v pléne Národnej rady SR. Foto: TASR

Strana Demokrati sa pokúsi zvolať mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR, na ktorej chce ešte pred voľbami jasne zadefinovať, aké je zahranično-politické smerovanie Slovenska. Dôvodom podľa nich je, že strany Smer-SD, SNS, Republika, ale aj Hlas-SD ho spochybňujú. Do uznesenia chcú dať, že Slovensko patrí do Európskej únie a do NATO.

„Iná, dôležitejšia téma ako jasné zahranično-politické smerovanie Slovenska v týchto voľbách nie je. Jedinou a reálnou bezpečnostnou hrozbou pre Slovenskú republiku je Robert Fico a jeho nohsledi. Lebo ťahajú našu krajinu z úspešného príbehu členstva v Európskej únii a v NATO niekde pod ruskú guberniu. To nemôžeme dopustiť. Už len preto, aby sme opäť – ako za Vladimíra Mečiara – neboli čiernou dierou v Európe,“ uviedol exminister obrany Jaroslav Naď.

Podpisy pod zvolanie mimoriadnej schôdze chcú získať aj od ostatných demokratických strán v parlamente.

Poslanec Národnej rady SR Juraj Šeliga vyslovil presvedčenie, že predseda Smeru-SD Robert Fico sa opäť snaží nastoliť tému migrantov, na ktorej chce získavať voličov. A to aj s pomocou maďarského predsedu vlády Viktora Orbána.

„Dnes, keď je 1,4-tisíca prevádzačov prepustených z maďarských väzníc, tak zrazu vo Veľkom Krtíši sa zjaví Robert Fico a snaží sa nastoliť tému. S plnou vážnosťou a otvorene sa pýtam, či Viktor Orbán spolu s Robertom Ficom takýmto spôsobom nechce zasiahnuť do slovenských volieb,“ povedal Šeliga.

Poukázal na to, že Fico už aj v minulosti získaval politické body strašením ľudí a vytváraním imaginárnych nepriateľov. „Nedovoľme Ficovi nastoliť tému strachu, na ktorej evidentne spolupracuje s Orbánom,“ skonštatoval a dodal, že odmietajú tancovať, ako Fico píska.

K EÚ a NATO neexistuje alternatíva

Bývalý minister obrany Naď zdôraznil, že voči členstvu v EÚ a NATO neexistuje pre Slovensko žiadna iná alternatíva. Ako povedal, jasné a nespochybniteľné ekonomické výhody z EÚ sa nedajú ničím nahradiť.

„Odkiaľ získame tie miliardy eur ročne, ktoré nám každý rok dávajú naši priatelia zo západných krajín? Dá nám ich Putin? Z čoho sa budú stavať námestia, stavať diaľnice, opravovať školy a nemocnice?“ povedal. Zároveň podčiarkol, že za 74 rokov si nikto netrúfol zaútočiť na členskú krajinu NATO.

„Vážení občania, ten, kto vás klame nejakou neutralitou, tak stačí sa pozrieť na Ukrajinu, ako vyzerá neutralita v praxi,“ uviedol. Pripomenul, že Rusi v minulosti sľúbili a podpísali neutralitu Ukrajine. Ten, kto hovorí o odchode z EÚ a NATO, je podľa neho buď zámerným zradcom SR, alebo je úplne stratený v geopolitických a ekonomických reáliách.

„Andrej Danko pozná zo všetkých svetových strán len východ, ale na tom východe ho majú za niktoša, za tzv. užitočného idiota Kremľa a po novom je už predseda Slovenskej národnej strany aj užitočným idiotom Orbána,“ dodal Naď.

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini podľa neho „nevie, kde je sever“, pretože bojuje proti zmluve o obrannej spolupráci s USA. Tú dva roky navrhoval a vyjednával jeho zahranično-politický expert Peter Kmec ako veľvyslanec USA.

Poukázal tiež na to, že predseda hnutia Republika Milan Uhrík je proti Európskej únii, ale na druhej strane je europoslancom s obrovským platom a v Republike majú aj človeka, ktorý je proti USA, ale zato bol styčným dôstojníkom CIA v Bruseli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko