Na hlavný obsah

Do Maroka po troch dňoch od zemetrasenia prichádzajú prví zahraniční záchranári

Vláda zatiaľ prijala pomoc iba od štyroch krajín.

Do Maroka po troch dňoch od zemetrasenia prichádzajú prví zahraniční záchranári
Ľudia kráčajú okolo trosiek zničených budov po zemetrasení v Amizmize. Foto: TASR/AP

Do Maroka prichádzajú prví zahraniční záchranári. Vláda ich zatiaľ akceptovala len zo štyroch štátov – zo Španielska, Spojeného kráľovstva, Kataru a Spojených arabských emirátov. Ochotu pomôcť vyjadrili aj iné krajiny, vrátane Slovenska a Česka.

Podľa odhadov humanitárnych organizácií sú kapacity domácich záchranárov takmer vyčerpané a rozsah katastrofy stále nie je definitívne jasný. Viaceré horské oblasti zostávajú bez pomoci ťažkej techniky. Podľa najnovších údajov marockého ministerstva vnútra zahynulo viac ako 2 120 ľudí a najmenej 2 400 je zranených.

Mnoho ľudí v Marrakéši strávilo tretiu noc pod holým nebom. Aj 38-ročný Hatem pre agentúru AP vysvetlil, že mali šťastie, keď sa im podarilo dostať sa počas zemetrasenia na ulicu. Stál v zničenom rodičovskom dome, ukazoval na obrovské praskliny a spadnutý strop. Priblížil, že dom sa môže každú chvíľu zrútiť

„Dúfam, že úrady opravia alebo prestavajú všetky poškodené obydlia. Moja rodina teraz musí odísť, ale nemáme kam ísť,“ povedal Hatem.

Miestni pátrajú po preživších sami

Zemetrasenie s magnitúdou 6,8 postihlo najmä horské oblasti v pohorí Atlas. Hoci sú len riedko osídlené, poloha v horách a zasypané cesty sťažujú záchranárom postup. Aj naďalej majú problém na odľahlé miesta dostať techniku a vyslobodiť telá zo sutín, ich obyvatelia prosia o pomoc.

Miestni pátrajú po preživších sami. Holými rukami či pomocou lopát. Seizmológ Slovenskej akadémie vied Kristián Csicsay vysvetlil, že to, aká veľká bude katastrofa zemetrasenia nezávisí od jeho sily, ale od fyzikálnych parametrov, ako sú hĺbka ohniska alebo miestne podmienky. „Najviac závisí na ľudskom faktore. Aká je vybudovaná infraštruktúra a ako sú budovy posilnené proti zemetraseniam,“ uviedol.

Obyvatelia opúšťajú svoje zničené domy po zemetrasení v dedine Moulay Ibrahim.
Obyvatelia opúšťajú svoje zničené domy po zemetrasení v dedine Moulay Ibrahim. Foto: TASR/AP

Najsilnejšie zemetrasenie za storočie

Podľa americkej seizmologickej služby sú takéto silné zemetrasenia v Maroku vzácne. Od roku 1900 sa v okruhu 500 kilometrov nevyskytlo žiadne zemetrasenie s magnitúdou 6 alebo vyššou. Kristián Csicsay by ich frekvenciu prirovnal ku Slovensku, ktoré nie je seizmicky príliš aktívne, no v minulosti sa u nás silné zemetrasenia vyskytli. To isté podľa neho platí aj pre Maroko.

„K poslednému takto silnému zemetraseniu došlo pred 120 rokmi. Z tých historických údajov sa dá robiť základná štatistika. Na základe tých údajov vieme predpokladať, že keď tam v minulosti došlo k silným zemetraseniam, niekedy dôjde k nejakému silnému javu. Tu sa to nedeje tak často, ako napríklad v Turecku alebo Grécku,“ vysvetlil.

Podľa marockého Národného geofyzikálneho inštitútu boli otrasy najsilnejšie za storočie. Mnohí obyvatelia blízko ich epicentra ešte stále čakajú na pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál