Na hlavný obsah

Do moldavského separatistického regiónu Podnestersko dopadli trosky rakety S-300

Kto raketu vystrelil, zatiaľ nie je jasné.

Do moldavského separatistického regiónu Podnestersko dopadli trosky rakety S-300
V separatistickom regióne Moldavska Podnestersko našli trosky rakety S-300. Foto: mvdpmr.org

Po nočnom ruskom raketovom útoku na ukrajinskú Odeskú oblasť našli v pondelok (25. 9.) trosky rakety S-300 v Podnestersku, separatistickom regióne Moldavska. Informovala o tom britská televízia Sky News.

Oleg Beľakov zo špeciálnej komisie dohliadajúcej na bezpečnostné opatrenia v Podnestersku uviedol, že na mieste sú polícia, ženisti a vojenskí pozorovatelia. Trosky rakety sa našli v dedine Chitcani, približne 34 kilometrov od ukrajinskej hranice.

Beľakov povedal, že bolo počuť výbuch a časť rakety S-300 dopadla do záhrady pri súkromnom dome. Neexplodovala a nespôsobila žiadne škody. „V záhrade leží bojová hlavica z rakety S-300. Stále sú na nej niektoré prvky označenia, z ktorých sa dá určiť, že išlo o model rakety S-300 z roku 1968,“ dodal.

Kto raketu vystrelil, zatiaľ nie je jasné. Raketový systém S-300 zem-vzduch vyvinuli v bývalom Sovietskom zväze a používajú ho Rusko aj Ukrajina.

Úrady v Moldavsku od začiatku invázie Ruska na Ukrajine koncom februára 2022 hlásili najmenej štyrikrát nález trosiek rakiet v severných častiach krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet