Na hlavný obsah

Do Nitry privážajú desiatky migrantov. Pomáha im Červený kríž aj humanitárna rada, na situáciu dohliada polícia

Migranti začali prichádzať do mesta už v júli.

Do Nitry privážajú desiatky migrantov. Pomáha im Červený kríž aj humanitárna rada, na situáciu dohliada polícia
Nelegálni migranti v Nitre. Foto: RTVS

Nelegálnych migrantov prevážajú aj do Nitry. Dopoludnia ich na policajnej dodávke priviezli 45, počas dňa dopravili ďalších. Z miest, kde už nápor migrantov nezvládali, ich začali rozvážať po ďalších regiónoch.

Mesto pre nich zabezpečilo toalety a v spolupráci s Červeným krížom a Slovenskou humanitnou radou aj pitnú vodu a hygienické balíčky.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

Obyvatelia Nitry migrantov v meste registrujú od začiatku júla. Sústreďujú sa najmä na Rázusovej ulici, kde sídli cudzinecká polícia a pri železničnej stanici.

Mesto pre čakajúcich migrantov poskytlo pozemok blízko sídla cudzineckej polície. Na túto časť Nitry dohliadajú vo zvýšenej miere tak mestskí, ako aj štátni policajti.

„V tomto priestore vznikli tri prenosné toalety, ktoré tu zriadilo Centrum pomoci Nitra. Takisto sme zabezpečovali riešenie neporiadku, ktorý ostával, prostredníctvom aktivačných pracovníkov,“ informuje hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Migrantov vozia počas stránkových dní

Hygienické balíčky a minerálku pre zaregistrovaných migrantov pripravuje v Nitre Slovenská humanitná rada. „Mobilný tím prechádza po meste, snažíme sa vidieť, či niekde nie je nejaký problém. Tí ľudia niektorí nemajú topánky, nemajú oblečenie, nemajú vôbec nič,“ priblížila Sandra Fraňová zo Slovenskej humanitnej rady.

Cudzinecká polícia v Nitre za deň vybaví približne 150 migrantov, privezených zo slovensko-maďarských hraníc. V utorky a štvrtky ich do Nitry zvyčajne nevozí. Pobočka vtedy nemá stránkové dni. Polícia však upozorňuje, že migrantov privážaných zo slovensko-maďarských hraníc sa nestránkové dni netýkajú.

„Cudzinci , ktorí prichádzajú na územie SR nelegálne, sú riešení 7 dní v týždni a 24 hodín denne príslušníkmi Oddelení cudzineckej polície Policajného zboru a Mobilných jednotiek v územnej pôsobnosti, ktorých boli nelegálni migranti zistení,“ informovala hovorkyňa nitrianskej krajskej polície Viktória Barloková.

Cudzinecká polícia v Nitre nemá v pôsobnosti žiadny okres susediaci s Maďarskom. Keďže novozámocké oddelenie dnes (6.9.) a zajtra (7.9.) migrantov nevybavuje, zastúpi ich pracovisko v Nitre.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny