Na hlavný obsah

Doprava v okolí Liptova sa zlepšila, pomohla okružná križovatka aj vynovený most

O výstavbu sa snažili sedem rokov.

Doprava v okolí Liptova sa zlepšila, pomohla okružná križovatka aj vynovený most
Nová križovatka na Liptove. Foto: RTVS

Dopravné spojenie Liptova a Vysokých Tatier je plynulejšie. V Liptovskom Hrádku vybudovali okružnú križovatku, v ktorej sa spája päť ciest. Neďaleko Pribyliny zas vynovili most ponad rieku Belá.

O stavbu okružnej križovatky sa samospráva Liptovského Hrádku snažila sedem rokov. Stretávajú sa v nej dve krajské cesty a tri mestské ulice. „Najväčší problém, ktorý bol, bol vysporiadať pozemky, samozrejme. A práve preto, že tento dopravný uzol bol veľmi konfliktný, čo sa týka dopravných nehôd, tak bolo doporučené dopravným inšpektorátom, aby sa to riešilo a vyriešilo,“ priblížil primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Milan Velecký:

Nová okružná križovatka stála viac ako 410-tisíc eur a samosprávny kraj ju financoval z eurofondov. Leží na spojnici Liptova a Vysokých Tatier, ale prepája aj diaľnicu D1 so sedlom Čertovica a rýchlostnou cestou R1 na Horehroní.

„Samozrejme, že to sledujeme, tá dopravná situácia je teraz neporovnateľne lepšia, je plynulejšia,“ povedal Tréger.

„Križovatka bola stavaná na zvýšené dopravné kapacity až na rok 2040. A po tomto roku je predpoklad, že táto križovatka bude tak či tak vyhovovať dopravno-kapacitnému posúdeniu,“ informoval Martin Lang, riaditeľ Správy ciest.

Nový most udrží aj ťažšie vozy

Ďalšou novinkou je obnovený most ponad rieku Belá. Medzi Pribylinou a Liptovskou Kokavou ním prejdú už aj nákladné vozidlá, napríklad hasiči. Za takmer 600-tisíc eur kraj opravil pôvodný úzky ženijný most, ktorý samospráve pred takmer 30 rokmi darovala armáda.

„Jednoznačne bude stačiť. Akože tá intenzita áut tu nie je taká vysoká. Dôležité je, aby ľudia neprišli o toto prepojenie. A ja si myslím, že to splní účel,“ priblížila predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

Žilinský samosprávny kraj vyčlenil aj jeden milión eur na asfaltovanie ciest na Liptove. Časť prác by mali stihnúť ešte do konca tohto roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny