Na hlavný obsah

Drsná a konfrontačná kampaň môže Matovičovi pomôcť. Presvedčí však najmä skalných voličov, hovorí politológ Lenč

S témou mafie Matovičovi vyhral predošlé voľby.

Drsná a konfrontačná kampaň môže Matovičovi pomôcť. Presvedčí však najmä skalných voličov, hovorí politológ Lenč
Igor Matovič narušil tlačovú konferenciu Smeru-SD, skončilo sa to bitkou Foto: Facebook/Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti

Líder OĽANO Igor Matovič vo svojej kampani opäť stavil na tému mafie, s ktorou sa mu podarilo vyhrať voľby naposledy. Podľa politológa Jozefa Lenča je tento typ politickej kampane účinný. „Ak by účinná nebola, tak by sa politické strany o ňu nesnažili,“ hovorí politológ.

Incident, keď Matovič narušil tlačovú konferenciu Smeru-SD, označil politológ Lenč za „déjà vu“. Podobná situácia nastala už v roku 2019, keď na tlačovke Smeru došlo k potýčke predstaviteľov strán.

Podobné správanie politikov však podľa Lenča presvedčí najmä skalných voličov, tím nezaujatým sa kampaň môže zdať odpudzujúca. „Sú tu aj voliči, ktorí čakajú, že tí ich predstavitelia, do ktorých vkladali nádej v minulosti a ktorí sa dnes situujú do pozície samozvaných martýrov alebo bojovníkov proti mafii, že budú s tou mafiou bojovať aj holými rukami,“ priblížil politológ. „A to im dnes Matovič dal“, dodáva.

„Hnacím motorom rozhodovania sú práve emócie konkrétneho dňa, konkrétnej udalosti, neraz v konečnom dôsledku pretavené do rozhodnutia, ktoré učinia nie niekoľko dní a týždňov pred voľbami, ale až v ten osudný deň, kedy budú stáť za plentou,“ opísal Lenč správanie voličov.

Matovič v stredu ráno narušil tlačovú konferenciu Smeru-SD k migrácii a dostal sa do konfliktu s exministrom vnútra Kaliňákom. Vyhlásil, že práve Smer-SD prijal legislatívne zmeny, týkajúce sa vydávania povolení migrantom, ktoré teraz strana kritizuje.

Pri incidente zasiahla aj hliadka mestskej polície, má ho zaznamenaný na odevných kamerách a bude ho vyhodnocovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko