Na hlavný obsah

Elon Musk označil Taiwan za neoddeliteľnú súčasť Číny, prirovnal ho k americkému Havaju

Taiwan tieto výroky kritizuje.

Elon Musk označil Taiwan za neoddeliteľnú súčasť Číny, prirovnal ho k americkému Havaju
Na snímke Elon Musk. Foto: TASR/AP

Taiwan vo štvrtok kritizoval amerického podnikateľa Elona Muska za jeho výrok, v ktorom označil Taiwan za „neoddeliteľnú súčasť“ Číny. V podcaste prirovnal ostrov k americkému štátu Havaj. Informuje o tom agentúra AFP.

Čína si nárokuje Taiwan ako svoje vlastné územie, ktoré čaká na „znovuzjednotenie.“ Tlak zo strany Číny zosilnel v roku 2016, po nástupe taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen, ktorá sa snaží o nezávislosť Taiwanu.

Elon Musk „sa slepo podlieza Číne a ak jeho vyjadrenia vychádzajú z obchodných záujmov, nie sú hodné toho, aby ich niekto bral vážne a takýto rečník si nezaslúži rešpekt,“ povedal pre médiá hovorca ministerstva zahraničných vecí Jeff Liu.

Musk nahneval Taiwan už skôr

Taiwanský minister zahraničných vecí Wu Čao-sie pred časom Muskovi na jeho sociálnej sieti X navrhol, že má požiadať vládnucu Komunistickú stranu Číny, aby sieť sprístupnila obyvateľom Číny. V príspevku minister kritizoval aj rozhodnutie Muska vypnúť satelity Starlink pri ukrajinskom polostrove Krym. Označil to za zmarenie protiúderu Ukrajiny proti Rusku.

Minulý týždeň Musk povedal, že vlani zablokoval ukrajinský útok na ruské lode v Čiernom mori vypnutím internetového prístupu k svojmu satelitnému komunikačnému systému Starlink.

Musk vyvolal hnev na Taiwane už v máji. V rozhovore pre CNBC uviedol, že Taiwan sa v budúcnosti nevyhnutne integruje do Číny. „Situácia je do istej miery nevyhnutná,“ povedal v rozhovore.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet