Na hlavný obsah

Elon Musk tajne nariadil vypnutie Starlinku, cieľom bolo narušiť ukrajinský útok na ruskú flotilu. V knihe priznal dôvod

Cieľom bolo narušiť ukrajinský útok na ruskú námornú flotilu.

Elon Musk tajne nariadil vypnutie Starlinku, cieľom bolo narušiť ukrajinský útok na ruskú flotilu. V knihe priznal dôvod
Na snímke šéf spoločnosti Tesla Elon Musk. Foto: SITA/AP

Miliardár Elon Musk vlani tajne prikázal svojim technikom, aby v okolí Krymu vypli satelitnú internetovú službu Starlink s cieľom narušiť ukrajinský útok na ruskú námornú flotilu. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice CNN, ktorá sa odvoláva na najnovšiu biografiu tohto podnikateľa.

Autor knihy Walter Isaacson píše, že keď sa ukrajinské morské drony s pripevnenými výbušninami priblížili k ruskej flotile, stratili spojenie a vyplavilo ich na breh. Musk podľa autora konal na základe obáv, že Rusko bude na ukrajinský útok na Kryme reagovať použitím jadrových zbraní.

Táto epizóda z knihy ukazuje, že Musk sa ocitol v špecifickej pozícii a americké vládne úrady ho nemohli prehliadať, píše CNN.

SpaceX nemala úmysel použiť Starlink vo vojne

Rusko pred začiatkom svojej invázie vo februári 2022 narušilo ukrajinské komunikačné systémy. Musk však Kyjevu ponúkol satelitnú internetovú službu Starlink, ktorá sa stala nevyhnutou pre vojenské operácie Ukrajiny. Umožňovala udržiavať pripojenie aj po odpojení mobilných sietí a internetu.

Miliardár Isaacsonovi povedal, že spoločnosť SpaceX nemala v úmysle použiť Starlink vo vojne. „Bola určená na to, aby ľudia mohli sledovať Netflix a oddýchnuť si, pripojiť sa on-line pre potreby škôl a vykonávať nenásilné činnosti – nie útoky dronmi,“ uviedol.

Ukrajinské úrady Muska žiadali, aby spojenie pre drony obnovil. S miliardárom komunikoval ukrajinský vicepremiér Mychajlo Fedorov. Musk uviedol, že satelitné spojenie pre Krym neobnoví, pretože Ukrajina „zachádza príliš ďaleko a privoláva si strategickú porážku“. Podnikateľ ani spoločnosť SpaceX na žiadosť CNN o vyjadrenie nereagovali.

Spoločnosť SpaceX v októbri 2022 informovala, že si nemôže dovoliť financovať Starlink na Ukrajine a zastavuje dodávky nových terminálov. Dohoda o pokračovaní SpaceX na Ukrajine bola dosiahnutá až po tom, ako Pentagón prisľúbil, že prevezme na seba časť nákladov.

Obmedzenie využívať satelitné snímky

SpaceX však vo februári tohto roka prijala opatrenia, ktorými Ukrajine obmedzuje možnosti využívať jej satelitné internetové služby na vojenské účely.

Knihu s názvom Elon Musk majú uviesť do predaja 12. septembra. Spisovateľ Walter Isaacson napísal životopisy viacerých osobností vrátane bývalého amerického ministra zahraničných vecí Henryho Kissingera, zakladateľa spoločnosti Apple Steva Jobsa, či fyzika Alberta Einsteina.

Pozrite si video:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet