Na hlavný obsah

Estónsko zakročilo proti Rusom. Ich vozidlá majú vstup do krajiny zakázaný

Považuje za potrebné využiť všetky príležitosti na zvýšenie ceny agresie pre Rusko.

Estónsko zakročilo proti Rusom. Ich vozidlá majú vstup do krajiny zakázaný
Ilustračná fotografi - Na snímke pohľad na pohraničné mesto Ivangorod medzi Ruskom a Estónskom. Foto: TASR/AP

Estónsko od stredy (13. 9) zakázalo vstup na svoje územie vozidlám s ruskými evidenčnými číslami. Používateľ alebo vlastník, ktorý s takýmto vozidlom príde na hraničný priechod, sa bude musieť vrátiť do Ruska alebo prekročiť hranice bez neho. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

„V Rusku registrované vozidlá nie sú „vítané, aby si užívali privilégiá, ktoré im ponúka sloboda, kým Ukrajina nezvíťazí,“ napísal na sociálnej sieti X, známej aj ako Twitter estónsky minister zahraničia Margus Tsahkna.

Ôsmeho septembra Európska komisia zverejnila vysvetlenie týkajúce sa dlho zavedených obmedzení na dovoz a vývoz tovaru do alebo z Ruska. Spresnila, že sú zakázané aj autá a niektoré tovary bez ohľadu na to, či ide o osobné veci cestujúcich. Zákaz vstupu už po tomto odporúčaní oznámili Litva. Povolí len tranzit do Kaliningradskej oblasti, aj Lotyšsko.

„Sankcie proti Rusku majú jediný cieľ – prinútiť agresorský štát ustúpiť k svojim štátnym hraniciam. Európska komisia nanovo bližšie objasnila súčasnú sankciu. Estónsko považuje za potrebné využiť všetky príležitosti na zvýšenie ceny agresie pre Rusko. Po konzultácii s lotyšskými a litovskými orgánmi sme zistili, že obmedzenia sú najúčinnejšie pri spoločnom presadzovaní sankcií,“ povedal podľa estónskeho vysielateľa estónsky minister vnútra Lauri Läänemets.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet