Na hlavný obsah

Etický kódex pre učiteľov sa mení: Ministerstvo školstva chce zabrániť tomu, aby pedagógovia zneužívali svoje postavenie

Dodržiavanie etického kódexu je v školách záväzné.

Etický kódex pre učiteľov sa mení: Ministerstvo školstva chce zabrániť tomu, aby pedagógovia zneužívali svoje postavenie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) novelizovalo Etický kódex pedagogických a odborných zamestnancov. Reaguje tak na spoločenské zmeny a nárast takzvaných hybridných hrozieb, ktoré sú, okrem iného, založené na šírení neoverených a klamlivých informácií, alebo vytváraní konšpiračných teórií.

„V záujme ochrany žiakov tak ministerstvo reflektuje na upozornenia bezpečnostných zložiek štátu na množiace sa prípady a ministerstvo takisto disponuje konkrétnymi príkladmi, keď pedagóg podľahol dezinformáciám a konšpiráciám,“ uviedol rezort školstva v tlačovej správe.

Cieľom novelizácie kódexu je zaistiť dodržiavanie zásad etického správania pedagógov i odborných zamestnancov na sociálnych sieťach aj iných miestach mimo školy. Chce tiež zabrániť prípadnej manipulácii žiakov zo strany pedagógov v mene ich presvedčenia.

Okrem toho chce podporiť žiactvo v analýze spoločenskej situácie na základe faktov a v utváraní vlastných názorov. Novelizovaná verzia Etického kódexu je dostupná online, na stránke ministerstva školstva.

Stop indoktrinácii žiakov

„Etický kódex má slúžiť na ochranu najvyšších ľudských hodnôt, dôstojnosti človeka a slobody na ceste za vzdelaním v duchu demokratických a kultúrnych princípov zakotvených v Ústave SR a právnom poriadku SR,“ píše MŠVVaŠ.

Rezort doplnil, že na doplnení kódexu pracovala pracovná skupina tvorená zástupcami ministerstva, Národného inštitútu vzdelávania a mládeže (NIVaM), Štátnej školskej inšpekcie (ŠŠI), ale i samospráv a mimovládnych organizácií.

„Vychádzali pri tom zo skúseností a dobrej praxe v Nemecku (Beutelsbašský konsenzus). Cieľom novelizácie je zabezpečiť, aby učiteľ nezneužíval svoje postavenie na indoktrináciu žiakov a nepodsúval žiakom neoverené informácie, prípadne nespochybňoval výsledky vedeckého bádania. Zámerom je taktiež zabezpečenie, aby pedagogickí a odborní zamestnanci dodržiavali zásady etického správania aj mimo školy, a to na miestach, kde môžu prísť do kontaktu so svojimi žiakmi, vrátane sociálnych sietí,“ ozrejmilo ministerstvo.

Rezort tiež upozornil, že dodržiavanie etického kódexu je pre zamestnancov v školách záväzné, a zároveň patrí do pracovnoprávneho vzťahu medzi nimi a školou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko