Na hlavný obsah

Europoslancov čaká hlasovanie o nových pravidlách, ktoré by mali podporiť obranný priemysel v únii

Brusel na tento účel vyčlenil pol miliardy eur.

Europoslancov čaká hlasovanie o nových pravidlách, ktoré by mali podporiť obranný priemysel v únii
Sídlo Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Foto: RTVS

Poslanci Európskeho parlamentu budú na utorkovom (12. 9.) plenárnom zasadnutí v Štrasburgu hlasovať o zvýšení podielu obnoviteľných zdrojov energie v energetickom mixe. Ale aj o podpore spoločných nákupov zbraní či o prísnejších pravidlách pre spotrebiteľské úvery do výšky 100 000 eur.

Rokovať budú aj o ukrajinskom vývoze obilia a dohode s Tuniskom o obmedzení migrácie cez Stredozemné more. Očakáva sa tiež, že poslanci schvália nomináciu Iliany Ivanovej, novej bulharskej eurokomisárky.

Poslanci budú hlasovať o smernici, ktorá predpokladá 42,5-percentný podiel obnoviteľných zdrojov na celkovej spotrebe energie v EÚ do roku 2030. Okrem toho vyzýva krajiny EÚ, aby sa usilovali o dosiahnutie 45 percent podielu. Súčasný cieľ je 32 percent.

Spoločné nákupy zbraní

Európsky parlament bude rozhodovať aj o nových pravidlách na podporu spoločných nákupov zbraní členskými štátmi. Toto opatrenie je jednou z reakcií na ruskú inváziu na Ukrajinu. Jeho cieľom je zefektívniť nákupy zbraní a posilniť obranný priemysel EÚ. Poslanci budú diskutovať aj o vývoze ukrajinských poľnohospodárskych produktov cez Čierne more po tom, ako Rusko v júli odmietlo predĺžiť dohody, ktoré to umožňovali napriek vojne.

Jedným z ďalších bodov programu plenárneho zasadnutia bude rozprava o dohode s Tuniskom. Jej cieľom je znížiť migráciu výmenou za finančnú pomoc severoafrickej krajine. V centrálnej časti Stredozemného mora sa tento rok výrazne zvýšil počet migrantov prichádzajúcich z Tuniska najmä do Talianska a na Maltu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet