Na hlavný obsah

Európsky parlament schválil nomináciu novej eurokomisárky Iliany Ivanovovej z Bulharska

Na starosť dostane kultúru, výskum, mládež a inovácie

Európsky parlament schválil nomináciu novej eurokomisárky Iliany Ivanovovej z Bulharska
Na snímke eurokomisárka Iiana Ivanovová z Bulharska. Foto: europarl.europa.eu

Európsky parlament schválil nomináciu novej eurokomisárky Iliany Ivanovovej z Bulharska. V komisii vedenej Ursulou von der Leyenovou dostane Ivanovová na starosť kultúru, výskum, mládež a inovácie. Vo funkcii nahrádza eurokomisárku Mariju Gabrielovú, ktorá sa v novej vláde premiéra Nikolaja Denkova stala ministerkou zahraničia.

Schválenie Ivanovej sa očakávalo po tom, ako jej vypočutie vo výboroch malo pozitívny výsledok. V prejave pred výbormi Ivanovová označila za svoje priority posilnenie európskej spolupráce v oblasti výskumu napríklad cez program Horizon Europe. EÚ by podľa nej mala prostredníctvom programov pre členské krajiny podporovať tiež rozšírenie rovnoprávnosti medzi mužmi a ženami v športe a vo vzdelaní.

Zhruba rok pred voľbami do Európskeho parlamentu sa zrejme nejedná o poslednú personálnu výmenu v zostave Európskej komisie (EK). Parlament sa bude zaoberať aj nomináciou nového holandského eurokomisára. Holandská vláda do funkcie vymenovala na konci augusta doterajšieho ministra zahraničia Wopkeho Hoekstru. Ten má nahradiť bývalého podpredsedu EK Fransa Timmermansa, ktorý odstúpil, aby kandidoval v holandských parlamentných voľbách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet