Na hlavný obsah

EXIT POLL pre RTVS: Tesný boj o prvenstvo, do parlamentu by sa dostalo osem strán

Prieskum exkluzívne vypracovala agentúra MEDIAN SK.

EXIT POLL pre RTVS: Tesný boj o prvenstvo, do parlamentu by sa dostalo osem strán
Exit Poll Foto: MEDIAN SK pre RTVS

Podľa exit pollu, ktorý pre RTVS exkluzívne vypracovala agentúra MEDIAN SK, by voľby do Národnej rady (NR) SR vyhralo hnutie Progresívne Slovensko (PS). Nasledovali by strany Smer-SD a Hlas-SD. Do parlamentu by sa celkovo dostalo osem politických subjektov.

Prieskum ukázal, že PS hlas odovzdalo 20 percent respondentov. Smer volilo 19,1 percenta opýtaných, stranu Hlas 11,2 percenta. Do NR SR by sa dostala aj trojkoalícia OĽANO, Kresťanskej únie a Za ľudí, ktorej podľa exit pollu odovzdalo hlas 9,5 percenta respondentov.

Graf uvádza politické subjekty s podporou nad 2 percentá.

Poslanecké mandáty by získali aj Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), ktoré volilo 6,4 percenta opýtaných. S rovnakým ziskom hlasom by nasledovala strana Sloboda a Solidarita (SaS) a hnutie Republika so 6,1 percenta hlasov. Posledným subjektom, ktorý by získal kreslá v parlamente, by bola Slovenská národná srana (SNS) s podporou 5,4 percenta voličov.

Pred bránami parlamentu by zostali Szövetség-Aliancia (4,2 percenta), Demokrati (3,4 percenta), Sme rodina (3,3 percenta), aj Kotlebovci - ĽSNS (1,9 percenta). Ostatné kandidujúce subjekty by podľa exit pollu agentúry MEDIAN SK získali menej ako jedno percento hlasov.

Exit poll spracovala exkluzívne pre RTVS agentúra MEDIAN SK 30. septembra 2023 na vzorke 16 805 respondentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko