Na hlavný obsah

Havana odhalila sieť, ktorá lákala Kubáncov bojovať na strane Ruska vo vojne na Ukrajine

Kuba poprela, že by sa akokoľvek podieľala na vojne.

Havana odhalila sieť, ktorá lákala Kubáncov bojovať na strane Ruska vo vojne na Ukrajine
Ilustračná snímka ruských vojakov. Foto: TASR/AP

Kubánska vláda v pondelok (4. 9.) oznámila, že odhalila sieť obchodníkov s ľuďmi, ktorá sa snažila naverbovať Kubáncov, aby bojovali na strane Ruska vo vojne na Ukrajine. Kubánske ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení odsúdilo žoldnierov. Poprelo, že by sa Kuba akokoľvek podieľala na vojne na Ukrajine. Moskva, dlhoročný spojenec Havany, sa k obvineniam zatiaľ nevyjadrila.

„Ministerstvo vnútra odhalilo a pracuje na rozbití siete obchodníkov s ľuďmi operujúcej z Ruska s cieľom začleniť tam žijúcich kubánskych občanov, a dokonca aj niektorých ľudí žijúcich na Kube, do vojenských síl, ktoré sa zúčastňujú na vojenských operáciách na Ukrajine. Pokusy tohto druhu sme zneškodnili. Proti osobám zapojeným do týchto aktivít sa začalo trestné konanie,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí. Havana medzitým použila termín „vojenská operácia“, ktorý používa Moskva, na označenie vojny na Ukrajine rozpútanej Ruskom vo februári minulého roka.

Prísľub ruského občianstva

V piatok (1. 9.) server America TeVe zverejnil príbeh 19-ročného Kubánca, ktorý sa ocitol ako regrút pri ruskej Riazani, hoci podpísal zmluvu o práci stavebného robotníka na Ukrajine. Spolu s ďalším kubánskym rovesníkom poslali video, v ktorom prosia o pomoc, sťažujú sa na mučenie a vyjadrujú strach o svoj život. Server uviedol, že video pochádza z autobusu, v ktorom mladých Kubáncov prepravovali spolu s ruskými vojakmi.

Agentúra Reuters tiež pripomína správy ruských médií z konca mája, podľa ktorých Kubánci odchádzajú dobrovoľne bojovať na Ukrajinu výmenou za prísľub ruského občianstva.

Rusko vlani oznámilo plán zvýšiť počet príslušníkov svojich ozbrojených síl o viac ako 30 percent na 1,5 milióna bojových jednotiek, pripomína Reuters. Úloha je o to ťažšia, že Rusko čelí na bojiskách na Ukrajine veľkým stratám, o ktorých však Moskva informuje len zriedka.

Vzťahy Moskvy a Havany

Moskva a Havana od minulého roka posilnili svoje diplomatické vzťahy. Koncom roka 2022 sa prezident Miguel Díaz-Canel stretol v Moskve so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Tento rok navštívili obe krajiny delegácie obchodných a politických lídrov. V júni prijal kubánskeho ministra obrany Alvara Lopeza Mieru jeho ruský náprotivok Sergej Šojgu, informuje agentúra AFP.

Komunistická Kuba zažíva najvážnejšiu hospodársku krízu za posledné desaťročia. Výkonnosť jej hospodárstva negatívne ovplyvňujú dôsledky pandémie, sankcie USA platné už viac ako 60 rokov a centrálne plánovanie hospodárstva. Rusko vo februári poskytlo Kube „núdzový“ dar vo výške 25 000 ton pšenice. Išlo o druhú takúto pomoc v priebehu roka. Agentúra Reuters to označuje za znak prehlbovania vzťahov medzi týmito dlhoročnými spojencami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet