Na hlavný obsah

Hermosová podala na Rubialesa trestné oznámenie

Reprezentantka ho obvinila zo sexuálneho napadnutia.

Hermosová podala na Rubialesa trestné oznámenie
Prezident Španielskej futbalovej federácie (RFEF) Luis Rubiales. Foto: TASR/AP

Španielska futbalistka Jenni Hermosová podala trestné oznámenie na prezidenta zväzu Luisa Rubialesa, ktorý ju po finále majstrovstiev sveta bez jej súhlasu pobozkal na pery. Tridsaťtriročná reprezentantka ho obvinila zo sexuálneho napadnutia. V stredu o tom informovala tamojšia prokuratúra.

Rubiales ako prezident Španielskej futbalovej federácie (RFEF) pobozkal hráčku na pery počas slávnostného odovzdávania cien po finále MS. Španielky v ňom zdolali Angličanky 1:0.

Funkcionár trval na tom, že bozk bol konsenzuálny, Hermosová to poprela. Povedala tiež, že federácia na ňu a jej rodinu tlačila, aby prejavila prezidentovi podporu bezprostredne po škandále.

Tréner Vilda už na svojej pozícii skončil

Španielska vláda, hráčske odbory, hráči a mnohí občania podporili Hermosovú. Rubiales odmietal rezignovať, Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) ho 27. augusta suspendovala.

Funkcionár následne predniesol prejav na valnom zhromaždení RFEF, v ktorom vyhlásil, že sa stal obeťou honu na čarodejnice prostredníctvom nepravdivých obvinení feministiek.

V reakcii na škandál RFEF prepustila v utorok reprezentačného trénera Jorgeho Vildu, ktorý má blízko ku kritizovanému prezidentovi. Vildu odvolalo nové vedenie federácie, ktoré sa sformovalo po suspendácii Rubialesa. Zároveň zverejnilo ospravedlnenie hráčkam národného tímu za „úplne neprijateľné správanie nášho najvyššieho zástupcu.“

Agentúra AP pripomenula, že v Španielsku minulý rok sprísnili zákon týkajúci sa sexuálnych útokov. Podľa prokuratúry v Madride hrozí Rubialesovi v prípade dokázania viny peňažná pokuta alebo trest väzenia od jedného až do štyroch rokov.

Nový zákon odstránil rozdiel medzi „sexuálnym obťažovaním“ a „sexuálnym útokom“, trestá každý sexuálny akt, na ktorý jedna strana nedala súhlas.

Dočasný šéf zväzu Pedro Rocha vo vyhlásení uviedol, že Rubialesov bozk Hermosovej poškodil povesť a medzinárodnú prestíž španielskej spoločnosti a ženského športu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport