Na hlavný obsah

Hoci sú mokrade potrebné a užitočné, mnohé postupne vysychajú. Ochranári sa ich snažia zachrániť

Konkrétne mokrade v Kremnickom a Štiavnickom pohorí.

Hoci sú mokrade potrebné a užitočné, mnohé postupne vysychajú. Ochranári sa ich snažia zachrániť
Ilustračná snímka mokrade. Foto: RTVS

Hoci sú mokrade potrebné a užitočné, mnohé postupne vysychajú. Ochranári a občianski aktivisti sa rozhodli spolupracovať a zachrániť vzácne mokrade v Kremnickom a Štiavnickom pohorí.

Minulý rok sa občianskemu združeniu Voda pre klímu podarilo získať nórsky grant v sume takmer 700-tisíc eur. Investuje ich do záchrany piatich vzácnych biotopov.

„Cieľom je v podstate nejakým spôsobom, keď aj nie vyslovene vrátiť späť tie mokrade do pôvodného stavu, v každom prípade aspoň skúsiť korigovať ten negatívny vývoj,“ priblížil Ivan Matušek z OZ Voda pre klímu environmentálne technológie.

Téme sa venoval redaktor RTVS Alexander Ernest:

S ponukou spolupráce prišla ešte pred začiatkom projektu Štátna ochrana prírody. „Potrebujeme zlepšiť konkrétne podmienky na jednotlivých lokalitách. Máme naplánované odstraňovanie náletových drevín, máme naplánované vodozádržné opatrenia. To znamená, aby sme vodu, v mokraďových a rašelinných spoločenstvách udržali čo najdlhšie,“ uviedol riaditeľ CHKO Štiavnické vrchy Peter Farbiak.

Zmluva s vlastníkmi pozemkov

Spomínané občianske združeniu pred nedávnom podpísalo zmluvu o spolupráci s vlastníkom pozemkov pri obci Bartošova Lehôtka, na ktorých sa nachádza časť mokradí. Tým je Biskupský úrad v Banskej Bystrici.

„Chceme spolupracovať, chceme pomáhať pri všetkých aktivitách. Chceme ich skrátka robiť spoločne. Nechceme, aby nás nejako obchádzali. Aj nám záleží na ochrane klenotov, ktoré tu máme. Ide aj o spomenutú mokraď,“ vysvetlil ekológ Karol Pepich z Biskupského úradu v B. Bystrici.

„Určite takéto mokrade treba chrániť. Máme ich málo na Slovensku, takže myslím si, že to dosť treba. Hlavne v tomto období, keď vody je málo,“ dodala starostka obce Bartošova Lehôtka Erika Maceková Forgáčová.

Vodozádržné opatrenia sú aktuálne v štádiu projektovej dokumentácie. Ukončenie projektu je plánované na jar budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny